Băsescu către Budapesta: “Au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”

Băsescu către Budapesta: “Au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”
Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, susţine că instabilitatea provocată de Ungaria în regiune şi invocată acum de Băsescu este enunţată de cîţiva ani în Europa.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".
Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. "Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi". "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.

Şeful statului a reiterat ideea că reorganizarea administrative teritorială a ţării nu se va face pe criterii entice. ‘'Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (...) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România - o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată (...) În ceea ce priveşte principiul general al tratamentului pentru minorităţi, (...) România a adoptat o legislaţie extrem de bună şi aş sublinia - unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite. Ca şef al statului român vă spun că niciun prag al Constituţiei nu poate fi luat în discuţie, nici depăşit'', a declarat Traian Băsescu.

Pentru profesorul Vasile Puşcaş, fost ministru şi negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, afimaţiile şefului statului nu sunt altceva decât reluări a ceea ce se spune despre Budapesta de cîţiva ani în Europa. "Există mai multe enunţuri şi analize internaţionale în ultimii ani care arată că Budapesta a generat instabilitate în regiune. Problema se pune până când Partidul Popular European va permite unui membru (FIDESZ - n.red) un astfel de comportament. Dar Victor Orban este vicepreşedinte al PPE. Este vorba şi despre o inconsenvenţă din partea partidelor europene", a subliniat Puşcaş. În opinia fostului ministru, preşedintele Băsescu doar reformulează ceea ce s-a formulat la nivel European. "Ce a spus preşedintele Băsescu e ceea ce se enunţă déjŕ la nivel politic în Europa. Preşedintele a constatat că s-a radicalizat foarte tare discursuri unor lideri de pe partea dreaptă a politicii din Ungaria. Dar este o acumulare care a fost permisă pe teritoriul României în ultimii ani de către autorităţile române şi care a dus la tonalităţi exacerbate care ridică multe semen de întrebare. Unde au fost autorităţile statului român începând cu 2009câmd au început să se amplifice astfel de manifestări?", se întreabă profesorul Vasile Puşcaş.

Fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Băsescu, Eckstein Kovacs Peter spune că nu i se pare "de bun augur" că preşedintele Traian Băsescu "a arătat biciul" Ungariei şi "a pus la punct" acest stat doar pentru că un lider ungar a spus "trăsnăi", adăugând că şeful statului român şi-a exprimat opiniile nediplomatic. "Eu văd cele întâmplate şi reacţiile prin prisma statului de drept. Cred că posibilitatea de a călători a cetăţenilor statelor UE este un drept neîngrădit. La fel, dreptul la opinie nu poate fi luat niciunui cetăţean", a declarat ieri, pentru Mediafax, fostul consilier prezidenţial şi fostul senator UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter.

Acesta a spus că afirmaţiile liderului Jobbik, Vona Gabor, sunt dezavuate de UDMR şi de Guvernul de la Budapesta. "În aceste condiţii, a arăta biciul unei ţări vecine şi membre UE, să fie pusă la punct pentru că un lider al opoziţiei spune trăsnăi, nu cred că este de bun augur. Să faci răspunzător Guvernul din Ungaria faţă de cele spuse de Vona Gabor mi se pare excesiv şi neeuropean. Dacă ai o problemă cu un vecin, discuţi cu el. Dreptul preşedintelui de a avea o opinie şi de a lua o poziţie nu îl contestă nimeni, dar felul în care a făcut-o mi s-a părut nediplomatic", a spus Eckstein.
Cu toate acestea, fostul consilier prezidenţial este de părere că, dacă organizatorii universităţilor de vară spun lucruri care exced cadrul legal românesc, autorităţile trebuie să ia poziţie. "Aştept din partea autorităţilor statului român să asigure domnia legii", a spus Eckstein Kovacs Peter.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, a declarat că nu comentează declaraţiile preşedintelui Băsescu, dar fiecare este responsabil de ce spune. "Nu vreau să comentez declaraţiile domnului preşedinte. Suntem în Uniunea Europeană şi fiecare merge unde vrea şi îşi asumă responsabilitatea a ceea ce spune.Dar eu vreau să condemn orice declaraţie care nu e la locul ei din partea oricui, fiecă că e maghiar ori român", a precizat Mate.

În schimb, vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Aurelia Cristea a critic în termeni duri declaraţiile liderului Jobbik, Vona Gabor.

"Declaratiile recente ale liderului Jobbik, Vona Gabor, par rupte de realitatea în care trăim. Dânsul se plânge de drepturile minorităţii maghiare din Transilvania, chiar în Transilvania, la o universitate de vară a tinerilor maghiari. Orice politician cu o minimă înţelepciune si-ar da seama de stupiditatea momentului: dacă drepturile minorităţii maghiare nu ar fi respectate, mă îndoiesc că ar fi posibil ca un lider al unui partid maghiar considerat extremist să facă astfel de declaraţii la un eveniment public, înconjurat de membrii acelei minorităţi. Să umbli prin Transilvania predicându-le tinerilor maghiari despre asumarea unui conflict între Ungaria şi România este dovada unei iresponsabilităţi istorice. (...) Sper că declaraţiile domnului Vona Gabor vor fi tratate aşa cum merită: ca nişte încercări de a acoperi faptul că partidul pe care îl conduce e incapabil să se afirme pe scena politică decât prin fumigene de acest tip. Când vrei să-ţi asumi un conflict naţional cu ţara în care eşti musafir, fie e căldura prea mare, fie e singura legitimare politică pe care o poţi avea. Niciuna din aceste variante nu trădează o inteligenţă peste medie", a conchis Aurelia Cristea.

 

Comenteaza