Băsescu cere partidelor să se împace, pentru interesul naţional

Băsescu cere partidelor să se împace, pentru interesul naţional
Într-un discurs de 20 de minute, preşedintele Traian Băsescua făcut de trei ori referire la finalizarea acordului cu FMI ca început al ieşirii din criza economică.
Preşedintele Traian Băsescu a lansat astăzi un apel în plenul Parlamentului, către “toate formaţiunile politice”, pentru ca acestea să ajungă la o înţelegere în ce priveşte legile care vor trebui adoptate pentru finalizarea acordului cu FMI. Într-un discurs de 20 de minute, acesta a făcut de trei ori referire la finalizarea acordului ca început al ieşirii din criza economică şi ca un pas esenţial pentru recredibilizarea ţării pe pieţele externe.

“Sunt nevoit să-mi reînnoiesc apelul la responsabilitate. România se poate îndrepta cu succes spre încheierea acordului cu FMI. Obiectivul lui principal a fost evitarea derapajelor macroeconomice. Încheierea lui ar însemna că România a ieşit din criză”, a declarat şeful statului. El a precizat că partidele “trebuie să fie conştiente” de faptul că România “nu mai poate cheltui mai mult decât produce” şi că încheierea cu succes a acestui acord ar însemna “încheierea crizei de încredere de pe pieţele externe”. “Consecinţele directe ale creşterii credibilităţii în plan extern ar însemna că România ar fi din nou credibilă în ceea ce priveşte investiţiile străine. Condiţia este: acţiunea fermă pe termen foarte scurt, 30-45 de zile, la nivel de Guvern şi Parlament în câteva direcţii convenite cu FMI. Ceea ce vă propun este un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii Parlamentului. Cred că este posibil având în vedere că toate partidele susţin că acţionează în interesul naţional. Acţiunea vizează adoptarea legea salarizării unice, adoptarea legii pensiilor, adoptarea bugetului pe 2011 care ar trebui să reflecte şi încadrarea cheltuielilor de personal în plafonul de 39 de miliarde lei, diminuarea consistentă a arieratelor, îmbunătăţirea cheltuielilor publice, încadrarea într-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investiţiilor deja începute şi finanţarea doar celor deja valabile. În acelaşi timp OUG 50/2010 trebuie să protejeze consumatorul asigurând un echilibru în sistemul bancar. Şi în sfârşit, avem nevoie de un sistem fiscal predictibil. Dacă acest acord cu FMI se finalizează cu succes, România îşi poate redobândi credibilitatea pe pieţele externe. Finalizarea lui poate marca sfârşitul crizeieconomice”, a spus Băsescu, adăugând că, în caz contrar, ratarea ducerii la capăt a acordului “duce la finanţare extrem de scumpă a deficitului şi la riscul de a nu fi în măsură să facem plăţile de la bugetul de stat”.

“Timpul în care trebuie legiferate legile convenite cu FMI este de 30-45 de zile. Nicio altă soluţie decât acest moratoriu nu este viabilă”, aspus Băsescu.
“Ca om politic cu experienţă vă pot spune că românii îi vor aprecia pe cei care se bat cu criza şi nu pe cei care se ascund de efectele măsurilor anti-criză”, a conchis preşedintele în plenul Parlamentului.


Comenteaza