Băsescu: Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important

Băsescu: Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, vorbind despre "sistemul" la care a făcut referire în declaraţii ale sale anterioare, că "reminiscenţele vechi s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important". Șeful statului a menționat și dosarul Uioreanu.

Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului B1 Tv, despre o declaraţie a sa anterioară în care arăta că de zece ani este într-o dispută cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" şi care "l-a înfrânt" pe Emil Constantinescu, adăugând că el a reuşit să "îngenuncheze" acest sistem, scrie Mediafax.

"Uitaţi ce înseamnă sistemul şi cum îl definesc eu: el este un ansamblu de instituţii şi de centri de putere din afara instituţiilor", a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că, la începutul mandatului său, a găsit "un SRI în care Sorin Ovidiu Vântu ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşină de la Sorin Ovidiu Vântu".

"SRI-ul era controlat de Vântu, ştia tot ce lucrează SRI, şi, mai mult decât atât, Timofte îi punea la dispoziţie şi informaţii din această instituţie de securitate, economice", a susţinut el.

Preşedintele a mai spus că sistemul la care a făcut referire în declaraţiile sale înseamnă şi Justiţia.

"Vă aduceţi aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca şi la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători. Sistemul s-a curăţat", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a fost solicitat să facă precizări în legătură cu afirmaţia sa potrivit căreia acest sistem este doar îngenuncheat, nu a dispărut.

"(...) la instituţii, unde nu-i curăţat, parte din sistemul de securitate ... Poliţia... aceea este încă obedientă faţă de preşedinţii de Consilii Judeţene, faţă de decizia politică şi mulţi dintre ei se căciulesc pentru o funcţie", a menţionat el.

"Aici mă refer la tot. Să nu credeţi că şeful 'Doi şi un sfert', care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului", a adăugat el.

Traian Băsescu a mai spus despre "Doi şi un sfert" că ar fi "obedient politicului".

"Dacă se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu preşedintele CJ, Uioreanu, veţi putea constata", a mai arătat Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut referire la "cazul Voiculescu", care, în opinia sa, "este parte a sistemului îngenuncheat".

Comenteaza