Băsescu: Îl propunem prim-ministru pe Eugen Tomac

Băsescu: Îl propunem prim-ministru pe Eugen Tomac
Președintele PMP, Traian Băsescu, a anunțat joi că la consultările cu președintele Klaus Iohannis l-a propus prim-ministru pe Eugen Tomac.

"Pentru că suntem Opoziție, am făcut și o propunere de prim-ministru. Cel propus de noi este dl Eugen Tomac. De asta suntem Opoziție, să creăm concurență", a declarat Băsescu, citat de agerpres.ro. 

El a susținut că Eugen Tomac este "un politician experimentat, un unionist, un om care știe foarte bine țara, un om cu o bună imagine la Bruxelles".

"Eu sunt cel mai bun, dar nu suficient de tânăr (n.r. - pentru funcția de prim-ministru). Venim cu oameni noi în politică", a arătat Băsescu.

Întrebat dacă are șanse să devină premier, liderul PMP a răspuns că "depinde de desemnare".

"Dl președinte Iohannis nu este în cea mai fericită situație în care se poate un șef de stat, trebuie să recunosc, din punct de vedere al opțiunilor, dar noi ne-am făcut datoria de partid de Opoziție. Mi se pare inadmisibil ca Opoziția să spună că nu avem propuneri", a motivat Băsescu.

El a precizat că trebuia realizată consultarea cu președintele Iohannis, deoarece aceasta este în sistemul constituțional.

"Nu se putea renunța, chiar dacă propunerea făcută ieri de PSD, ALDE și UDMR pare a fi făcut inutile consultările de astăzi. Noi spunem că nu sunt inutile", a mai arătat Băsescu.

Eugen Tomac s-a declarat onorat de propunerea de a fi premier.

"În cazul în care vor fi desemnat, vom încerca să stabilim și un dialog cu celelalte partide parlamentare", a afirmat Tomac.

Eugen Tomac (n. 17 iunie 1981, Babele, URSS) este un politician, istoric şi jurnalist român, deputat în Parlamentul României din 2012, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară.

Actualmente membru al Consiliului Mondial Român, Eugen Tomac este născut în localitatea Babele (fostă General Al. Averescu) din sudul Basarabiei în fostul judeţ Ismail. A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul graniţelor. Este redactor al revistei de cultură istorică Magazin istoric, unde a publicat studii despre Basarabia şi românii de peste hotare, dar şi studii privind istoria Statelor Unite ale Americii. Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituţie ce aparţine de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.

În perioada 2000-2004 a fost preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni urmând apoi să coordoneze proiecte naţionale de tineret prin Centrul pentru Educaţie Democratică. În perioada 2004-2006 a coordonat programul „News to Know", proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România. A lucrat şi în presă ca şi redactor la Ziua, Confluenţe, Radio România Cultural şi Televiziunea Română.

În perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. Odată cu învestirea guvernului Emil Boc a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe. După înfiinţarea Departamentului pentru Româniide Pretutindeni - DRP, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, la data de 29 decembrie 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Boc şi Ungureanu. După căderea guvernului Ungureanu, Eugen Tomac a demisionat din funcţia de secretar de stat la 11 mai 2012. Printre cele mai importante realizări la DRP au fost simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova, donaţia a peste un milion de cărţi în limba română pentru bibliotecile şi şcolile din Republica Moldova, precum şi reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituţiile de învăţământ de peste Prut. La data de 18 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcţia de consilier de stat la Departamentul Relaţii Internaţionale şi Politici Europene din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

 

Comenteaza