Băsescu: "Ponta este cel mai mare rău care s-ar putea face României, nici Iohannis nu e mai breaz"

Băsescu:
Preşedintele Traian Băsesu a declarat, vineri seara, la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere", că şefa DIICOT, Alina Bica, era cea vizată de filajul de la Paris, şi nu Elena Udrea. Mai mult, acesta a spus că a cerut şefilor serviciilor secrete să-l informeze cine se află în spatele acţiunii de filaj. Pe de altă parte, Băsescu a declarat că îşi doreşte ca Victor Ponta să nu ajungă preşedinte, subliniind, totodată, că, respingându-l pe Ponta, nu devine un "adept" al lui Klaus Iohannis.
">

"Pot să spun ce-mi doresc foarte mult, ca Ponta să nu ajungă preşedinte, nu pentru că am ceva cu el. Va fi o calamitate şi vine cu toată liota de corupţi şi de oameni ahtiaţi să pună sub controlul PSD-ului justiţia şi serviciile de informaţii. Prezenţa lui la Cotroceni ar fi un dezastru într-un moment în care justiţia nu e încă suficient de consolidată. Ceea ce nu înseamnă că sunt un adept al lui Iohannis. [...]Ponta este cel mai mare rău care s-ar putea face României, nici Iohannis nu e mai breaz, dar măcar nu e cel mai mare rău. Candidatul meu este Udrea în primul tur", a spus Băsescu.

Acesta a continuar cu ironia la adresa lui Ponta spunând că îi doreşte lui Ponta să rămână premier, deoarece guvernarea catastrofală trebuie menţinută.

Despre cazul Paris a spus că "e evident că Bica a fost supravegheată pentru că pentru ea au fost luate facturile în februarie. Udrea nu interesa, ea a venit ca un bonus, după ce şi-a depus candidatura. Udrea a devenit de interes după depunerea candidaturii. De ce? Îngrijorarea pentru poziţia lui Udrea după turul 1, către cine va încerca să ducă voturile pe care le-a primit. Cred foarte puţin în teoria că cel care are un bagaj de voturi le transferă la simpla indicaţie. Nu se transferă voturile cu una, cu două. Recomandarea mea e să nu negocieze, e cel mai urât lucru, nu are ce negocia pentru că voturile sunt ale electoratului ei, dar se poate manifesta public într-o opţiune, care sigur nu va fi Ponta. Sunt convins că nu va negocia, o ştiu foarte bine".

Șeful statului, Traian Băsescu, a mai afirmat, vineri seară, în cadrul emisiunii lui Rareş Bogdan, că "legile serviciilor trebuie modificate", în condițiile în care "actualul Parlament nu le poate controla". În acest sens, președintele a afirmat că atât "cazul Meleşcanu, în tandem cu premierul", cât și "supravegherea de la Paris" i-au zdruncinat puţin încrederea în servicii.

"E ori o dependenţă, ori o naivitate, ori un partiotism prost înţeles. Patriotismul e să fim prietenii serviciilor, şi nu înspăimântaţi de servicii. Am fost înspăimântaţi de fosta Securitate. Eu recunosc că am avut o încredere totală în neimplicarea serviciilor în cei 10 ani, iar faptul că a apărut cazul Meleşcanu în tandem cu premierul, această supraveghere de la Paris mi-au zdruncinat puţin încrederea (...) Poate legea ar trebui retrasă din Parlament şi reajustată. Una e legată de demilitarizarea serviciilor. Trebuiesc lăsate militarizate. Militarizarea le face foarte clar evoluţia carierei. Dacă le facem civile, nu e cel mai bun lucru. Toţi ştiu că derapaje poate genera doar politicul. N-au lăsat semne de întrebare, sunt foarte clar pro-occidentale. Dar nu sunt garanţii democraţiei", a declarat Traian Băsescu.

Mai departe, șeful statului a subliniat "trebuie să existe un grup credibil de oameni în Parlament, care să poată efectua controlul", asupra serviciilor, și a precizat că l-a atacat pe Ghiță pentru prezența în comisia SRI.

Băsescu a mai declarat, referindu-se la serviciile secrete, că "trebuie crescută transparentizarea" și, în acest sens, comunicarea cu populația, în contextul în care, "cât timp respecţi legea, în servicii ai un prieten, nu un urmăritor".

"Ştiu că în servicii este acum o emoţie, trebuie să iasă din ea, serviciile trebuie să comunice cu populaţia, sunt deţinătorii secretelor naţiunii, dar şi a multora dintre oameni. Când mă refer la oameni, sunt oameni de afaceri sau politici care fac ilegalităţi. Acele dosare se află şi la servicii, înainte de a ajunge la parchete. Trebuie crescută puţin transparentizarea. Uneori am senzaţia că au nişte percepte greşite, cât de secret trebuie să fie un serviciu secret? Atât cât trebuie pentru a-şi păstra secretul operaţiunilor. Trebuie să iasă din rigiditatea secretului. Secretul are o limită, până la cea în care începi să stârneşti teamă. Cât timp respecţi legea, în servicii ai un prieten, nu un urmăritor", a precizat șeful statului.

 

Comenteaza