Băsescu, şah la USL. Cum reacţionează parlamentarii clujeni VIDEO

Băsescu, şah la USL. Cum reacţionează parlamentarii clujeni VIDEO
Şah pentru USL! În plin proces de revizuire a Constituţiei, Traian Băsescu a demarat procedurile pentru organizarea unui referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Sunt întrebări la care românii au mai răspuns odată cu DA, în 2009. Iniţiativa preşedintelui i-a luat prin surprindere pe cei de la USL, care nici nu vor să audă de parlament cu o singură cameră şi înjumătăţirea numărului de aleşi.

Convocarea unui nou referendum, cu aceleaşi întrebări ca în 2009 - Parlament unicameral cu maxim 300 de membri - este în pregătire la Palatul Cotroceni. Abandonaţi de preşedinte la congresul din primăvară, PDL rămâne totuşi alături de Traian Băsescu..

"PDL susţine punerea în aplicare a referendumului din 2009, în care peste 50% dintre oamenii care au participat la vot şi-au exprimat dorinţa de a avea în România Parlament unicameral şi 300 de membri", a precizat senatorul PDL, Alin Tişe.

De altă parte, reprezentanţii USL nu cred că un parlament unicameral este ce mai bună soluţie pentru România.

"România are nevoie de un parlament bicameral, pentru că am avut o experienţă neplăcută cu un parlament unicameral, care se numea Marea Adunare Naţională şi cred că nimeni nu vrea să se mai întoarcă acolo", a menţionat Alexandru Cordoş, senator PSD Cluj.

Părerile celor care vor fi chemaţi la referendum sunt împărţite. Cei intervievaţi de reporterii Realitatea TV Cluj sunt de partea preşedintelui.

"Foarte bine ar fi să fie cu 300 de membri, pentru că sunt cheltuieli inutile", precizează un clujean.

"Categoric, fiind că ne costă mai puţini bani în primul rând şi în al doilea rând şi hotărârile care se iau se pot lua mult mai rapid", precizează un alt clujean.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu cam ştie ce spune şi dânsul este pentru unicameral", arată o altă persoană.

Şeful statului aşteaptă, înainte de a stabili data referendumului, să vadă care va fi rezultatul procesului de revizuire a Constituţiei în plenul parlamentului şi care va fi soarta legii referendumului, care se află pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. O informaţie de ultimă oră arată că propunerea lui Traian Băsescu referitoare la unicameralism şi 300 de parlamentari va fi discutată luni.

Reporter: Anca BACIU

Imagine: Călin FEDELEŞ

Comenteaza