Breaking news Biden l-a bătut pe Trump. Cine este noul președinte al SUA

Biden l-a bătut pe Trump. Cine este noul președinte al SUA

Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite după victoria sa asupra rivalului Donald Trump, conform CNN. 

Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA, transmite CNN, după ce o victorie în statul în care s-a născut l-a condus la peste cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga.

Conform proiecțiilor realizate de Associated Press, Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din statul Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul a depășit pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

"Înainte de a deveni candidatul la președinția democratică, Biden a fost vicepreședinte pe vremea fostului președinte Barack Obama. El este, de asemenea, cel mai longeviv senator din Delaware. De-a lungul campaniei sale, Biden a susținut că este în joc „sufletul națiunii” și a promis că va căuta să vindece o țară fracturată de președinția lui Trump", potrivit CNN.

“America, sunt onorat că m-ai ales să conduc țara noastră măreață. Munca pe care o avem în fața noastră va fi grea, dar vă promit acest lucru: voi fi președinte pentru toți americanii, indiferent dacă ați votat pentru mine sau nu”, a scris Biden, pe rețeaua de socializare Twitter.

Kamala Harris va deveni, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA. Ea a scris, pe Twitter: “Această alegere este cu mult mai mult decât despre mine sau Joe Biden. Este vorba despre sufletul Americii și disponibilitatea noastră de a lupta pentru asta. Avem multă muncă înainte. Să începem”.

În schimb, Trump a avertizat că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat și a anunţat că echipa sa de campanie va începe de luni acţiunile în instanţă. "Biden se grăbeşte să pozeze în mod fals în câştigător”, spune Trump.

Biden are acum 77 ani, însă a devenit senator la 30 de ani și a activat în sectorul public pentru aproape o jumătate de secol. Acesta a susținut ideea testării în masă, gratuită împotriva coronavirusului. Biden a fost în trei vizite oficiale în România, în 1999, când era liderul comitetului pentru relaţii externe din Senatul SUA, şi de două ori în timpul administraţiei Obama, în 2009 şi în 2014.

Comenteaza