Big Brother din Florești, de trei ori mai ieftin decât la Iași

Big Brother din Florești, de trei ori mai ieftin decât la Iași
Șeful PNL Iași, Marius Bodea, atenționează că prețul sistemului de supraveghere video care va fi instalat în Moldova este de trei ori mai mare decât cel din localitatea clujeană.

Deputatul atrage atenţia că sistemul pe care Primăria Iaşi vrea să îl implementeze la nivelul municipiului şi care presupune achiziţia şi montarea a 1.000 de camere video, este un "tun" al administraţiei conduse de primarul Mihai Chirica. Sistemul va costa 12 milioane de euro, adică 12.000 euro pentru fiecare cameră video montată şi 30% din toţi banii ieşenilor pentru investiţii locale dintr-un an. 

Acesta aduce ca exemplu achiziţia şi instalarea în localitatea Floreşti din judeţul Cluj (cea mai mare comună din România, cu cel mai mare buget de investiţii) a unui sistem de supraveghere video identic ca structură, doar cu un număr mai mic de camere, unde primăria a plătit 560.000 de euro pentru montarea a 137 camere video. 

"Astfel, în comuna Floreşti, preţul pentru o cameră video este de doar 4.000 de euro, iar în Iaşi, preţul pentru o camera video identică este de trei ori mai mare. Pe lângă faptul că primarul Chirica cheltuie din bugetul local, adică din banii tuturor ieşenilor, o sumă astronomică pentru o investiţie care nu este prioritară pentru oraş, există toate premisele ca o mare parte dintre aceşti bani să fie, în realitate, deturnaţi în buzunarele celor ce au pus la cale această achiziţie suspectă. 

Îl invit să prezinte public explicaţia pentru care Primăria Iaşi a bugetat o sumă de trei ori mai mare pentru o cameră video a acestui acestui sistem de supraveghere al ieşenilor, comparativ cu valoarea reală a investiţiei validată de a alta achiziţie publică similară în România. 

Îi solicit să publice notele de fundamentare ale achiziţiei şi nota de stabilire a preţului estimativ pe care le cere legea achiziţiilor publice, cu toate semnăturile de întocmire şi avizare aferente, pentru a identifica ce repere de preţ similar în România au fost avute în vedere când au stabilit preţul şi cine şi-a pus semnătura pe documentele avizatoare ale acestui mega-tun".

Comparaţi caietul de sarcini de pe sistemul electronic al achiziţiilor publice al Primăriei Floreşti pentru această investiţie cu indicatorii tehnico-economici votaţi în Consiliul Local Iaşi de majoritatea PSD-ALDE din jurul primarului Chirica şi veţi vedea că se pregăteşte un "tun" colosal, pe spatele ieşenilor", afirmă Bodea.

Acesta atrage atenţia şi asupra faptului că Sistemul de Management al Traficului a fost, la fel, un alt proiect al primăriei de "supraveghere şi management" a traficului unde s-au cheltuit peste 20 milioane euro iar rezultatele sunt un fiasco. Din aceşti 20 milioane de euro, 7 milioane au fost plătite de la bugetul local, din cauza implementării dezastruoase a proiectului.

"Cred că ne-am lămurit cum a "manageriat" şi "controlat" primăria proiectul traficului rutier, deşi acest sistem are la rândul sau peste 600 camere video montate în intersecţii. La fel şi cu acest nou sistem Big Brother pe care vrea să îl achiziţioneze primăria, vor fi bani aruncaţi pe fereastră sau, mai degrabă, în buzunarele celor ce au pus la cale această escrocherie", a spus deputatul.

„Nici măcar nu au fost demarate procedurile de licitaţie! Domnul Marius Bodea este pe lângă subiect şi nu am ce să comentez pe tema asta. Dacă domnul Bodea apără infracţionalitatea, este problema dumnealui!“, a replicat Mihai Chirica. În ultima şedinţă de Consiliu Local, Chirica a argumentat necesitatea achiziţionarea camerelor de luat vederi pentru diminuarea fenomenului infracţional.

Comenteaza