Bilanţul parlamentarilor de Cluj (V)

Bilanţul parlamentarilor de Cluj (V)
Ioan Moldovan, Adrian Oros, Elena Uioreanu şi Radu Zlati, toţi debutanţi, par să fi avut o inerţie mai mare făcând parte dintre cei mai leneşi parlamentari de Cluj.

Niciunul din ultimii patru deputaţi de Cluj pe care analizăm astăzi n-a gândit vreun proiect de lege, nu s-au înghesuit să ia guvernul la întrebări şi nici prea vorbăreţi n-au fost. Ioan Moldovan, cel de-al doilea traseist clujean, s-a ocupat cu egalitatea între femei şi bărbaţi, Adrian Oros a urmărit drepturile invalizilor de război, Elena Uioreanu a fost interesată de bărcile cu motor de pe lacul Tarniţa, iar Radu Zlati de comercializarea produselor cu efecte psihoactive.

Cel de-al doilea deputat traseist al Clujului, migrat de la PPDD la PC încă de la debutul mandatului, Ioan Moldovan, este vicelider al grupului conservatorilor din Camera inferioară a Parlamentului României, membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi secretar al grupului de prietenie cu Muntenegru. La fel ca majoritatea parlamentarilor clujeni, n-are vreun proiect de lege de concepţie proprie, semnând, însă, la grămadă, nouă iniţiative legislative gândite de alţii. Printre subiectele acestor proiecte figurează egalitatea între femei şi bărbaţi, creşterea natalităţii, transport în comun ieftin pentru şomeri, limbajul mimico-gestual, sau asigurarea de echipament sportiv gratuit, elevilor din clasa I, dar numai din doi în doi ani. Molodovan n-a deranjat membrii guvernului cu vreo întrebare sau interpelare, a luat cuvântul în plen doar de şase ori, de patru ori citind declaraţii politice. A fost prezent la 76,4% din voturile date în plen (86,7% prezenţă la voturile finale). Pentru munca sa, Moldovan a încasat de la contribuabilul român o indemnizaţie lunară în valoare netă de 4.909 lei, români mai contribuind, în medie, cu alţi 9.900 de lei în fiecare lună pentru buna funcţionare a biroului său parlamentar.

Deputatul PNL Adrian Oros este membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi al grupurilor de prietenie cu Venezuela, Austria şi Australia. Nici el nu s-a obosit să gândească vreun proiect de lege, preferând să semneze 11 proiecte de-a gata. Printre subiectele acestor proiecte figurează instituirea Zilei Şcolii Ardelene, ce ar urma să fie celebrată în 11 octombrie, standuri distincte în magazine pentru produsele cu termenul de valabilitate aproape de expirare, drepturile răniţilor şi invalizilor de război, sau posibilitatea cumpărării de locuinţe ANL în rate. El a formulat o singură întrebare legată de plata experţilor pe proiecte POSDRU. Oros a luat cuvântul în plen de şase ori, când a depus jurământul şi când a citit cinci decloaraţii politice şi are printre cele mai reduse prezenţe la vot între parlamentartii clujeni, fiind depăşit în clasamentul chiulangiilor doar de deputatul PDL Adrian Gurzău. Oros a fost prezent doar la 51,1% din voturi (64,6% prezenţă la voturile finale). Pentru toată această activitate deputatul liberal a încasat o indemnizaţie lunară netă de 4.909, în vreme ce biroul său parlamentar a înghiţit alţi aproximativ 10.000 de lei de la buget în fiecare lună.

Soţia preşedintelui Consiliului Judeţean, deputatul PNL Elena Uioreanu, este membră a Comisiilor pentru sănătate şi familie, respectiv pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, dar şi a grupurilor de prietenie cu Azerbaidjan, Columbia şi Cuba. Nici ea nu are vreo iniţiativă legislativă personală, dar a semnat 13 proiecte legislative. Printre subiectele proiectelor legislative semnate de Uioreanu figurează drepturile de hrană ale personalului militar şi din zona ordinii publice, 10 mai - Ziua Independenţei, 11 octombrie - Ziua Şcolii Ardelene, limbajul mimico-gestual, rafturi distincte pentru produsele în curs de expirare, sau echipament sportiv gratuit, din doi în doi ani, elevilor din clasa I. Uioreanu a formulat doar două întrebări, una legată de interzicerea bărcilor cu motor pe lacul Tarniţa, cealaltă referitoare la fondurile insuficiente primite de Clinica de chirurgie cardiovasculară din Cluj-Napoca. A luat cuvântul doar de nouă ori în plen, o dată pentru a depune jurământul şi de opt ori pentru a citi declaraţii politice. Nici ea nu face parte dintre cei mai disciplinaţi parlamentari, fiind prezentă la doar 67,6% din voturile date în plen, în schimb a fost mult mai prezentă la voturile finale - 85.5%. Pentru activitatea sa, Uioreanu a încasat o indemnizaţie lunară netă de 4.909 lei, biroul său parlamentar consumând, în medie, 9.500 de lei lunar.

Colegul de facultate al lui Crin Antonescu, paraşutat la Cluj, deputatul PNL Radu Zlati, este membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, preşedinte al grupului de prietenie cu Vietnam şi membru al grupurilor de prietenie cu Argentina, Japonia şi Georgia. Zlati duce o „competiţie acerbă" pentru titlul de cel mai leneş parlamentar de Cluj. În şase luni el a semnat doar şapte iniţiative legislative, niciuna personală. Printre obiectele acestor proiecte figurează înfiinţarea Avocatului Copilului, 10 mai -Ziua Independenţei, rafturi speciale pentru produsele aproape de expirare, combaterea comercializării produselor cu efecte psihoactive, sau drepturile răniţilor şi invalizilor de război. Zlati n-a deranjat membrii guvernului cu nici o întrebare sau interpelare şi a luat cuvântul doar de două ori în plen, o dată când a depus jurământul şi a doua oară când a citit singura sa declaraţie politică. Dacă a muncit puţin, măcar deputatul liberal a chiulit puţin de la serviciu, fiind prezent la 88,4% din voturile date în plen, (90% prezenţă la voturile finale). Pentru activitatea sa, românii l-au recompensat pe Zlati cu o indemnizaţie lunară netă de 4.909 lei, oferindu-i alţi 8.500 de lei în fiecare lună pentru funcţionarea biroului său parlamentar.

Comenteaza