“Blat” la Cluj: Plăcuţe contra plăcuţă. Bonus, un post de viceprimar

“Blat” la Cluj: Plăcuţe contra plăcuţă. Bonus, un post de viceprimar
ziuadecj.ro a intrat în posesia informaţiilor şi a primit desfăşurătorul negocierilor din ultimele două săptămâni, cu privire la spinoasa problemă a reamplasării celebrei plăcuţe a lui Iorga pe monumentul lui Matei Corvin.

Blatul pe care îl anunţam astăzi este legat de celebra plăcuţă a lui Nicolae Iorga, ajunsă subiect de negocieri politice. Istoricii spun că plăcuţa lui Iorga, amplasată în 1932, a salvat monumentul lui Matei Corvin de la distrugere. Erau vremuri mai intolerante, iar vorbele lui Iorga au ajutat oraşul să rămână cu un monument de care astăzi se mândreşte şi care atrage mulţi turişti.

Potrivit surselor ziuadecj.ro, reamplasarea plăcuţei în centrul oraşului se va întâmpla în curând, dar are un preţ, pe care clujenii nu au fost întrebaţi dacă vor sau nu să îl plătească. Pentru a aşeza plăcuţa LÂNGĂ monument, nu pe soclu, ca până în 2008, se cere instalarea de plăcuţe cu inscripţia KOLOZSVAR la intrările în Cluj, respectiv garantarea unei poziţii de viceprimar UDMR pentru 2012-2016.

Ales sâmbătă preşedinte al UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente a anunţat că printre priorităţile sale declarate se numără tocmai amplasarea plăcuţelor trilingve la intrările în oraş şi pe monumentele din Cluj-Napoca.

Asta în ciuda faptului că plăcuţele în limba maghiară de la intrarea în Cluj nu au o justificare legală. USL a contestat deja amplasarea lor.

"Nu o să fim de acord cu montarea de asemenea plăcuţe la intrarea în oraş, pentru că populaţia maghiară e sub ceea ce prevede legea şi trebuie să respectăm prevederile legale", a declarat PSD-istul Remus Lăpuşan. "Există o lege referitoare la astfel de inscripţionări şi ea trebuie respectată", a spus şi liberalul Marius Nicoară.

Monumentul lui Matei Corvin a fost instalat în centrul Clujului în 1902 şi avea iniţial pe soclu stema Ungariei. După Unirea din 1918, clujenii au intenţionat de două ori să şteargă statuia de pe faţa pământului. Plăcuţa lui Iorga a salvat monumentul de la distrugere. Când Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, plăcuţa a dispărut şi a fost reinstalată după mai bine de 50 de ani. A doua dispariţie a plăcuţei s-a petrecut când monumentul a intrat în restaurare, cu bani de la guvernele român şi ungar.

ZIUA de CLUJ consideră că istoria clujului şi a României nu trebui să fie subiect de negociere între forţe politice sau vremelnici aliaţi politici.

Comenteaza