Primarul Clujului are susținere pentru regionalizare. Premierul Cîțu îi sprijină ideea: „Trebuie creată motivaţia, să se facă natural”

Primarul Clujului are susținere pentru regionalizare. Premierul Cîțu îi sprijină ideea: „Trebuie creată motivaţia, să se facă natural”
| Foto: digi24.ro

Ideea lui Emil Boc este susținută de la cel mai înalt nivel, după ce prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că îşi propune să-i determine pe politicienii din teritoriu să-şi dorească regionalizare.

Declaraţia premierului a fost făcută joi, în timpul unei vizite la Alba-Iulia. Cîțu a dezvăluit faptul că, în prezent, în România sunt 1.250 de UAT-uri în care veniturile sunt mai mici decât cheltuielile.

„Trebuie creată motivaţia, să se facă natural, UAT-urile să se unească natural, să-şi dorească. Este o opinie personală, încă nu am discutat. Trebuie să le oferim motivaţia pentru a se uni natural”, a explicat premierul Florin Cîţu, potrivit Mediafax.

Discuţiile au apărut după ce, recent, primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a pronunţat în favoarea unei reforme administrative care presupune desfiinţarea judeţelor şi formarea de regiuni. În urmă cu o săptămână, edilul municipiului Cluj-Napoca, a reiterat din nou ideea reformei administrativ-teritoriale a țării, prin comasarea județelor în regiuni

Boc precizase că regionalizarea ar duce la dispariția „nepotismelor”, dar spunea că aceasta nu este momentan pe agenda clasei politice actuale. „Totuși, sunt convins că se va face odată. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a țării. Noi încă ne conducem după legea lui Ceaușescu din 1968, adică centralism plin democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european.

Regionalizarea dă putere regiunilor. Una e să ai un avion cu un motor, și alta e să ai un avion cu cel puțin patru motoare. Acum totul trece printr-un filtru central de la București. Orice proiect avem, trebuie să mergem cu el la centru, indiferent că este o școală sau altceva”, explica primarul Clujului.

Emil Boc este unul dintre liderii liberali care îl susţin pe Florin Cîţu în cursa pentru funcţia de preşedinte PNL.

loading...
Comenteaza