Boc, despre PSD şi legea carantinei: "Oamenii ăştia sunt iresponsabili". Călătorie de infern Cluj-Bruxelles

Boc, despre PSD şi legea carantinei: "Oamenii ăştia sunt iresponsabili". Călătorie de infern Cluj-Bruxelles

"Oamenii ăştia sunt iresponsabili, pentru că virusul nu răspunde la politicieni. E vorba despre sănătatea ficărui român. Nu îţi baţi joc în halul ăsta de ţară, iată că devenim oaia neagră a Europei, nu ne mai primeşte nimeni",a spus edilul Clujului, Emil Boc, cu privire la blocarea legii carantinei.

În cadrul emisiunii ZIUA LIVE, primarul Clujului a dat drept exemplu călătoria sa, de săptămâna trecută, la Bruxelles (Belgia), pentru a arăta situaţia în care se află românii care călătoresc în străinătate, în plină pandemie de coronavirus, într-un moment în care cazurile cresc de la o zi la alta, iar PSD întârzie adoptarea legii privind carantina și izolarea și astfel menține vidul legislativ care a permis ieșirea din spitale a numeroase persoane infectate cu coronavirus.

"Ajung în Bucureşti pe la 9. Apare după o oră comunicat de la Bruxelles, carantină 14 zile pentur români. Peste o oră, s-a amânat decizia. Când să mă îmbarc din Austria în Belgia, apare guvernul austriac că românii nu mai intră în Austria decât dacă stau în carantină 2 săptămâni. Eu sunt în tranzit, dau telefoane, nimeni nimic. Până la urmă, cine e în tranzit, poate să plece. Ajung în Bruxelles. Trebuia să vin prin Budapesta, cu maşina spre Cluj. Când să vin, Ungaria nu mai lasă români decât cu test şi carantină. Am luat bilet prin Frankfurt-Bucureşti. Am făcut mai mult de 24 de ore. E doar un exemplu ca să vedeţi ce se întâmplă. Viaţa trebuie să meargă mai departe, dar trebuie să ai mijloace prin care să poţi controla această pandemie, nu să laşi în voia forţii. Iar PSD ia din mâna Guvernului nişte intrumente minimale pentru a putea ţine situaţia sub control. Virusul ăsta nu va dispărea curând. Ţineţi minte că nu vom mai vorbi în perioada următoare de revenirea la vechea normalitate, decât poate anul viitor", a spus Boc. 

Deși, PSD a votat legea, după ce a suferit numeroase amendamente față de forma venită de la Guvern, în Camera Deputaților, Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că „nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție”​ și a numit proiectul ce a trecut de Camera Deputaților drept „o lege proastă​" ce nu poate fi votată. Mai mult, liderul PSD a acuzat și lipsa unui aviz din partea Ministerului Justiției pe proiectul de lege privind carantina și izolarea.

Cum s-a ajuns în vidul legislativ

După problemele din starea de urgență privind amenzile, Guvernul a ajuns într-un nou vid legislativ după o decizie a Curții Constituționale care a stipulat că vechea legislație pe care guvernul își baza măsurile de a trimite cetățenii în carantină instituțională sau în izolare la domiciliu nu respectă Constituția.

Mai exact, drepturi fundamentale ale omului erau restrânse printr-un simplu ordin de ministru, fără valoare de lege. Constituția dă posibilitatea autorităților să restrângă libertățile cetățenilor doar dacă măsurile sunt prevăzute de o lege aprobată de Parlament, conform Curții Constituționale.

Astfel, din 2 iulie, cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, iar cei infectați cu Covid-19 nu mai pot fi ținuți în spitale, decât dacă sunt de acord. Cei care doresc să rămână în spitale sau locațiile unde sunt carantinați o pot face, cei care vor să plece, o pot face de asemenea, cu condiția să se izoleze singuri. Autoritățile au avertizat că cei care nu respectă autoizolarea, deși sunt infectați cu Covid-19, comit o infracțiune prevăzută de Codul Penal – zădărnicirea combaterii bolilor.

Conform bilanțului oficial al autorităților din 13 iulie, 573 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Comenteaza