Boc: „Nu tensionaţi situaţia din Transilvania pentru un pumn de voturi"

Boc: „Nu tensionaţi situaţia din Transilvania pentru un pumn de voturi
Mesaj tăios al primarului Clujului, Emil Boc, în legătură cu promisiunile PSD către UDMR.

Primarul Clujului, Emil Boc, a reacţionat la ceea ce presa consideră că este un troc politic între alianţa PSD-ALDE şi UDMR. Uniunea maghiară primeşte un set de legi pe care le-a solicitat pentru a vota miercuri căderea premierului Sorin Grindeanu. Emil Boc crede că această înţelegere face rău Transilvaniei.

„Lucrurile sunt foarte serioase şi sper ca acest joc să înceteze. O spun clar şi răspicat: nu tensionaţi situaţia din Transilvania pentru un pumn de voturi, dragi PSD-işti, oricare aţi fi voi. Lăsaţi lucrurile în Transilvania să îşi urmeze cursul lor firesc, lăsaţi românii şi maghiarii să se înţeleagă aşa cum se înţeleg de foarte multă vreme, lăsaţi-ne să stăm în Piaţa Unirii împreună, şi la Zilele Clujului, şi la Zilele culturale maghiare, şi la alte evenimente, să ne respectăm reciproc, nu incitaţi şi nu tensionaţi o situaţie care este stabilă. Nu treceţi linia roşie. Există întotdeauna lucruri - şi vă spune unul care îşi iubeşte ţara, dar care iubeşte şi respectă comunitatea maghiară, care ţine la convieţuirea paşnică - care nu pot fi depăşite. Această situaţie este stabilă atâta vreme cât politicienii nu îşi bagă coada şi nu incită. Maturitatea şi echilibrul trebuie să învingă, spre beneficiul relaţiilor noastre reciproce şi al detensionării situaţiei. Dacă politicienii tensionează situaţia, evident că lucrurile pot să ia o cu totul altă turnură. Lăsaţi Transilvania deoparte de jocul vostru politic, nu negociaţi situaţia noastră de aici pentru un pumn de voturi", a spus Boc, la Realitatea FM.

UDMR a cerut mai multe lucruri de la PSD:

-scăderea pragului de 20%, cât este în prezent, al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localități necesar pentru că autoritățile să asigure folosirea limbii materne ,la 10%, dar și introducerea conceptului "număr semnificativ de cetățeni" în acest caz. PSD și ALDE ar fi de acord cu scăderea pragului până la 15%.

-problema steagurilor. Este non-negociabilă pentru UDMR, care propune ca autoritățile publice și entitățile să poată adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai respectivei localități. Dacă ar fi adoptată propunerea UDMR, steagul Ținutului Secuiesc, de exemplu, ar putea fi arborat fără probleme, deşi acest lucru a fost interzis de o instanţă de judecată.

-interzicerea redesenării limitelor teritoriale ale județelor, orașelor și satelor,dacă astfel se diminuează ponderea cetățenilor aparținând unei minorități naționale. Practic, această interdicție ar face aproape extrem de dificile și reforma teritorială, dar și referendumuri locale de unire a unor localități în zone cu minorități

O altă chestiune cerută insistent de UDMR este instituirea Zilei maghiarilor pe 15 martie, când angajatorii vor putea da zi liberă angajaţilor.

Luni au mai fost trecute în tăcere prin Parlament câteva inițiative ale parlamentarilor maghiari, potrivit hotnews.ro. E vorba despre patru modificări la Legea Educației, puse pe ordinea de zi a comisiei de educație din Senat:

1. Bacalaureat diferențiat pentru minorități. Cu alte cuvinte, standarde diferite de învățare a limbii române pentru români și pentru minoritari.
2. Înființarea de către guvern, cu anihilarea autonomiei universitare, a unei secții maghiare a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Practic, Dragnea acceptă o măsură luată de guvernul MRU în 2012 și pentru care PSD (alături de PNL și PC) l-a dat jos prin moțiune de cenzură.
3. Finanțarea de la bugetul de stat a institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor .
4. Înființarea de institute pedagogice pentru minorități.

"Azi am discutat despre situaţia politică actuală (n.r.: cu liderii UDMR). Am discutat la telefon zilele trecute. Am înţeles că am vândut Transilvania, nu am vândut Transilvania. Am discutat ce putem face, indiferent de ce majoritate ar fi vorba, să nu se mai întâmple în România. Aceste legi nu au fost făcute peste noapte, le-a venit rândul. Liderii de grup s-au întâlnit cu comisiile şi au discutat separat. Sunt două Camere, eu vă spun la ce am participat. Am discutat despre ziua de 15 martie, sunt şi alte minorităţi naţionale care au o zi a lor şi comunitatea maghiară a dorit un astfel de lucru", a declarat luni Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

 

Comenteaza