Boc: Singura şansă a USL să aibă preşedinte în 2014-să modifice Constituţia, să fie ales de Parlament VIDEO

Boc: Singura şansă a USL să aibă preşedinte în 2014-să modifice Constituţia, să fie ales de Parlament VIDEO
Fostul premier şi lider al PDL Emil Boc consideră că "singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament", întrucât, în cazul unei competiţii politice, un candidat al USL ar avea probleme.

Emil Boc a declarat într-o conferinţă de presă, că miza discuţiilor din PNL pe tema alegerii preşedintelui României este securizarea, de către USL, cu orice preţ, a funcţiei prezidenţiale pentru anul 2014.

"Am văzut o declaraţie a PNL cu privire la preşedinţia anului 2014 şi alegerea preşedintelui de către Parlament. Ce ascunde această declaraţie? Singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament. Asta este miza, de a-şi asigura sută la sută preşedinţia anul viitor, pentru că, dacă o lasă la mezat, la competiţie politică, s-ar putea să aibă probleme, având în vedere anii grei care urmează la guvernare. Dar, dacă rămâne că preşedintele va fi ales de Parlament, au deja două treimi şi pot alege ce preşedinte doresc. Cred că miza discuţiilor este de a-şi securiza cu orice preţ funcţia prezidenţială, pentru că, dacă se menţine actuala formulă de alegere a şefului statului, pot avea probleme, pentru că guvernarea uzează şi orice candidat al puterii va avea şanse mai mici de a fi preşedinte decât dacă îl alege Parlamentul. Acum au poate singura dată şansa să aibă o asemenea oportunitate", a spus Boc.

El este de părere că USL va întâmpina o problemă în acest demers, legată de referendumul privind revizuirea Constituţiei, în condiţiile în care peste 70 la sută dintre cetăţeni se pronunţă pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot direct, de către popor, nu de Parlament.

"S-ar putea ca acest demers să aibă un obstacol la referendumul de revizuire a Constituţiei", a conchis Emil Boc.

 

Comenteaza