Bode, mesaj înainte de Consiliul JAI: ”Astăzi România va solicita un sigur lucru, respect!”

Bode, mesaj înainte de Consiliul JAI: ”Astăzi România va solicita un sigur lucru, respect!”

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat joi, înaintea Consiliul JAI care va discuta aderarea României la Spațiul Schengen, că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a spus ministrul Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI, de la Bruxelles.

"Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună - România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (...) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta", a precizat Lucian Bode.

Ministrul a subliniat că România așteaptă acest moment de ani buni.

"Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile. Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect", a spus Lucian Bode

Potrivit ministrului, România a pornit pe drumul către aderarea la Schengen împreună cu Bulgaria, însă interesul României este mai presus de orice.

"Acum, legat de ce şanse sunt să intrăm separat - noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluaţi împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria şi într-o relaţie de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spaţiului Schengen începând cu anul 2023. Mandatul României este ferm", a subliniat Bode.

loading...
Comenteaza