BREXIT. Ce cred politicienii clujeni despre ieşirea britanicilor din UE

BREXIT. Ce cred politicienii clujeni despre ieşirea britanicilor din UE
Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Politicienii clujeni au analizat, la solicitarea Ziua de Cluj, efectele Brexit-ului.

Vicepremierul Vasile Dâncu interpretează ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ca o nouă metodă prin are insularii vor să negocieze cu Europa continentală.

"Momentul Brexit a fost mai degrabă o metodă de negociere cu Uniunea Europeană, a fost o altă metodă de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are în acest moment, având un statut special în UE. Nu în ultimul rând a fost o încercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum naţionalist, de a reactualiza un anumit electorat.

Cred se va negocia în continuare, că opțiunile Scoţiei sau ale Irlandei de Nord în favoarea rămânerii în UE arată că societatea britanică, cea progresită este mai degrabă pentru Uniune decât pentru a ieşi.

Cred că politicienii britanici negociază în continuare cu politicienii europeni un statut special, un statut pe care îl au şi în acest moment, dar probabil care să fie mult mai puternic. Încă nu văd în acest moment un pericol de a ieşi Marea Britanie din UE, vom vedea evoluţiile viitoare, dar aşa cum am văzut mi se pare că aceasta a fost o negociere continuă.

La nivelul Uniunii se creionează, în acest moment, ceea ce unii specialişti numesc un inel interior, adică ţări care se integrează tot mai mult şi care lasă tot mai mult din suveranitatea lor pentru a se integra şi ţări într-un inel exterior, care nu vor să renunţe la suveranitatea lor şi prin aceasta devin un fel de semiintegraţi în UE, adică Uniunea Europeană devine o Uniune cu două viteze, şi asta nu ne avantajează pe noi, pentru că în ţările noastre din Est avem nevoie de integrare cât mai puternică a UE ca să fim sprijiniţi să ajungem la un anumit nivel.

Neexistând un exemplu până acum, era mai mult o idee teoretică, euroscepticii şi eurorealiştii, ca să spun aşa, nu aveau o foarte mare forţă în ţările în care încercau aceste strategii. Pe de altă parte, este un pericol pentru că va da sens unui nou naţionalism în ţările din UE. Din fericire, în România nu avem o formă de extremism, o puternică partidă, să spunem aşa, antiunionistă referitor la UE, dar în multe ţări există asta.

Cred că, dacă politicienii din toate ţările Uniunii Europene vor găsi inteligenţa de a comunica cu popoarele lor, cu cetăţenii, şi dacă ţin la acest proiect, el va merge mai departe", a scris Vasile Dâncu pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, referitor la Brexit, că "nu e cazul să dramatizăm".

„Ziua primei decizii a unui stat de ieşire din UE este o zi pe care nu ne-am fi dorit s-o trăim, dar nu e cazul să dramatizăm, UE, prin instituţiile sale, are pârghiile necesare depăşirii acestui impas. E o mostră de populism care va afecta, în primul rând, viaţa britanicului de rând, care se va vedea lipsit de o serie de drepturi pe care le avea ca cetăţean al UE.

În plus, Marea Britanie va avea pierderi foarte mari. Într-adevăr, ea contribuie anual la bugetul UE cu 16 miliarde de euro şi încasează din plăţile directe doar 7,6 miliarde, dar - şi vă spun asta de la Bruxelles - din plăţile indirecte, Marea Britanie este beneficiar net al UE, ca să nu mai vorbim de avantajele economice ale participării la piaţa comună.

De exemplu, pe planul Junker, Marea Britanie are cele mai multe proiecte. Categoric, toţi cei de acolo, inclusiv românii, nu se vor mai simţi la fel de confortabil, sigur, nu vor cădea în sărăcie, dar nu se vor mai simţi la fel de confortabil în afara UE şi vorbim, de exemplu, despre libertatea de circulaţie a oamenilor şi a capitalului.

Sigur, le respectăm decizia - în fond e dreptul fiecărui popor să-şi decidă viitorul aşa cum doreşte -, dar mă îndoiesc că britanicii au votat în cunoştinţă de cauză. Acum vor şi alţii prin Olanda, prin Austria, dar în curând britanicii vor vedea pe propria piele ce înseamnă ieşirea din UE şi sunt convins că, apoi, nimeni sănătos la cap nu-şi va mai dori aşa ceva", a declarat Daniel Buda pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza