Foto Demisia ministrului sănătăţii, cerută în scandalul Spitalului Regional Cluj. "Înainte să transfere competența spre Consiliul Județean"

Demisia ministrului sănătăţii, cerută în scandalul Spitalului Regional Cluj. "Înainte să transfere competența spre Consiliul Județean"

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a cerut public demisia ministrului sănătăţii, Sorina Pintea, pentru modul în care a gestionat problema spitalelor regionale de urgenţă.

"Solicit demisia de urgență a ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, întrucât, prin atitudinea domniei sale, riscă să fie pierdute cele 150 de milioane de euro, bani europeni dedicați Spitalelor Regionale de Urgență. Totuși, înainte să-și dea demisia, ministrul ar trebui să transfere competența spre consiliile județene, care au capacitatea de a gestiona mult mai bine aceste proiecte", a declarat Buda. 

Eurodeputatul atrage atenția asupra faptului că Pintea se contrazice în afirmații, întrucât în vara lui 2018 spunea că pentru Cluj, Iași și Craiova sunt deja finalizate studiile de fezabilitate pentru a fi demarate procedurile de licitație, iar în februarie 2019, la Iași, a spus că studiile pentru Cluj încă nu sunt gata.

"Domnia sa nu trebuie să se joace cu sănătatea celor din Regiunea Nord-Vest și trebuie să ne dea nouă, celor din Cluj, posibilitatea de a construi aceste spitale. În Parlamentul European am avut discuții pe marginea acestor spitale, cei de acolo ne-au spus că prima dată să ne cheltuim banii alocați, apoi primim restul finanțării.

Oricum, deja am reușit să majorăm gradul de cofinanțare de la 50 la 85% din partea Comisiei Europene (CE). Consiliul Județean Cluj a transferat terenul necesar către Ministerul Sănătății, așa că totul depindea de Guvernul României. Este o crimă ceea ce face coaliția de guvernare. În România se moare în spitale, iar tu ai bani europeni la îndemână", a explicat Buda. 

Până în acest moment, peste 27.000 de cetățeni au semnat petiția publică inițiată de PNL Cluj prin care se solicită guvernului PSD - ALDE să facă o prioritate din construirea SRU Cluj cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziție României de către CE. 

VEZI ŞI Au pregătit terenul pentru Spitalul Regional din Cluj, dar Guvernul nu depune cererea de finanţare

În noiembrie 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că POR 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Totuși, ministrul sănătăţii s-a arătat surprins de intenţia anunţată de reprezentanţii CJ Cluj şi a dat asigurări că de acest proiect se va ocupa guvernul. 

Comenteaza