Buda: CE are în vedere realizarea unei aplicații care să ofere sfaturi consumatorilor

Buda: CE are în vedere realizarea unei aplicații care să ofere sfaturi consumatorilor
Daniel Buda, europarlamentar PPE | Foto: © European Union - Source: EP

Europarlamentarul clujean Daniel Buda spune că a primit un răspuns din partea Comisiei Europene după ce a solicitat analizarea oportunității realizării unei aplicații similare InfoCons prin care pot fi verificate de detalii referitoare la produsele achiziționate printr-o simplă scanare a codului de bare.

"Cu puțin timp în urmă, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema oportunității aplicației de mobil InfoCons. Asociația consumatorilor - InfoCons din România a creat o aplicație de mobil prin care pot fi verificate de către consumatori detalii referitoare la produsele achiziționate printr-o simplă scanare a codului de bare. Este vorba despre produse alimentare, cosmetice, de curățenie, produse electronice și electrocasnice", spune Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean mai spune că "până în acest moment, baza de date a aplicației conține aproximativ 30 000 de produse, fiind oferită consumatorilor posibilitatea de a comunica cu InfoCons prin intermediul aplicației și de a-i ajuta să actualizeze baza de date cu produse noi.

Consumatorii pot cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fie atenți la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să cunoască calitățile produselor generate de conținut și caracteristicile tehnice. Aceasta este premisa de la care InfoCons a pornit acest proiect", menţionează Daniel Buda.

Preşedintele PNL Cluj a solicitat Comisiei să îi comunice dacă are în vedere crearea unei aplicații similare la nivelul Uniunii Europene, date fiind beneficiile unui astfel de instrument pentru consumatori.

"În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru justiţie, doamna Věra Jourová, aceasta mi-a comunicat faptul că site-ul public al Sistemului de alertă rapidă, accesibil prin intermediul dispozitivelor mobile, le oferă consumatorilor informații privind produsele periculoase găsite pe piața europeană, care au făcut obiectul unor măsuri specifice adoptate de autoritățile naționale de supraveghere a pieței.

Europarlamentarul Daniel Buda încheie cu răspunsul Comisarului Jourová:

“Comisia îi mulțumește distinsului deputat pentru faptul că i-a adus în atenție existența aplicației mobile InfoCons din România. Comisia este conștientă de existența unor aplicații mobile similare în diferite jurisdicții, atât la nivel european cât și la nivel internațional. 
Site-ul public al Sistemului de alertă rapidă, accesibil prin intermediul dispozitivelor mobile, le oferă consumatorilor informații privind produsele periculoase găsite pe piața europeană, care au făcut obiectul unor măsuri specifice adoptate de autoritățile naționale de supraveghere a pieței, fiind de exemplu rechemate sau retrase. 
Comisia are în vedere posibilitatea de a elabora o aplicație mobilă care să reunească informațiile disponibile pe site-ul sistemului de alertă rapidă cu alte informații legate de siguranța consumatorilor, de exemplu sfaturi practice pentru achizițiile on-line.“

Comenteaza