Ca întotdeauna, UDMR se aliază cu cine are puterea

Ca întotdeauna, UDMR se aliază cu cine are puterea
Liderul formaţiunii politice maghiare, Kelemen Hunor, a stabilite deja politica de alianţe ale Uniunii după alegerile locale

UDMR nu-şi schimbă strategia. Ca de fiecare dată, şi după alegerile din 5 iunie peste tot pe unde va reuşi să intre în consiliile locale sau judeţene se va alia cu cei mai puternici, asigurându-şi un loc la masa restrânsă la care se iau cu adevărat deciziile şi, de ce nu, câţi mai mulţi „vici", fie ei viceprimari sau vicepreşedinţi de consilii judeţene. Nu altfel a procedat acum patru ani la Cluj, când, pentru că Emil Boc câştigase bătălia pentru funcţia de primar, în consiliul local s-au aliat şi au făcut majoritate cu PDL, în vreme ce la consiliul judeţean, unde preşedinte fusese ales, prin vot uninominal, Horea Uioreanu, au ales tabăra adversă, formând majoritatea alături de USL. Şi astfel s-au ales atât cu un viceprimar, Horvath Anna, cât şi cu un vicepreşedinte de consiliu judeţean (avansat apoi, prin meandrele jocurilor politice, chiar preşedinte interimar al instituţiei) în persoana lui Vakar Istvan.

Exact aceeaşi tactică va fi folosită şi acum. A recunoscut-o chiar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. „Mulţi se laudă că negociază cu UDMR, dar vă garantez că nu purtăm nici o discuţie şi nu vom face nici o alianţă preelectorală. Aşteptăm să vedem rezultatele votului. Sigur, la Cluj, în 2012, a fost o situaţie interesantă, pentru că într-o parte am făcut alianţă cu PDL, iar dincolo cu USL. Ce pot să vă spun este că dorinţa oamenilor va conta. Sincer, ar fi neproductiv să mergi cu opoziţia şi eventual să ai şi viceprimar", a spus Kelemen.

Pe de altă parte, însă, revenirea la alegerea preşedintelui consiliului judeţean în mod indirect, de către consilierii judeţeni, dintre ei, în condiţiile în care diferenţa dintre primele două forţe politice nu ar fi semnificativă, ar oferi UDMR posibilitatea de a decide cine va conduce judeţul, ceea ce ar echivala cu un potenţial imens de negociere. O asemenea ipoteză, în care atât PSD, cât şi PNL ar putea forma majoritatea în deliberativul judeţean împreună cu UDMR ar putea fi perfect posibilă, dacă nu chiar mai mult decât previzibilă la Cluj după scrutinul din 5 iunie. Cu toate acestea, Kelemen susţine că nici în acest caz Uniunea nu duce negocieri prealabile cu niciuna dintre cele două formaţiuni politice. „La consiliul judeţean ne interesează mai întâi să avem un grup puternic. Repet, nu discutăm nimic cu nimeni până nu vedem rezultatul votului. Va conta şi specificul locului", a explicat, eliptic, şeful UDMR.

 

Comenteaza