Calcule pentru viitoarea guvernare. Cu cine ar vrea PNL să facă majoritate

Calcule pentru viitoarea guvernare. Cu cine ar vrea PNL să facă majoritate
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit joi despre cine ar putea fi partenerul PNL într-o viitoare majoritate după alegerile din 11 decembrie dar şi despre ce profil ar tebui să aibă noul premier.

Alina Gorghiu a declarat joi că partidul pe care îl conduce ar putea forma o majoritate alături de USR, formaţiune care "trebuie să-şi găsească locul în Parlament", în vreme ce PMP şi ALDE sunt "partide de nişă toxice".

"Dacă mă uit la partidele mici din România la acest moment, că e ALDE, că e PMP, că e USR - altele nici nu merită menţionate -, cel pe care cred, sunt sigură că merită să fie în Parlament şi mi-aş dori să-l văd în Parlament este USR. În niciun caz cele două partide de nişă toxice, PMP şi ALDE. Cred că este un partid care trebuie să-şi găsească locul în Parlamentul României şi cred că putem găsi căi de comunicare pentru susţinerea unui viitor cabinet", a declarat Alina Gorghiu, la Adevarul Live.

Copreşedintele PNL a evitat să vorbească despre cine va fi nominalizarea partidului pentru funcţia de premier, dar a spus că şi-ar dori ca acesta "să aibă profilul lui Dacian Cioloş". "Îmi doresc ca premierul care va fi desemnat de majoritatea ce se va forma în jurul PNL să aibă profilul lui Dacian Cioloş. Evident că îmi doresc asta. E un om modest, un om civilizat, un om cu profil european, un om care până una alta a făcut mai mult bine decât rău în această perioadă şi cred că ar reuşi să adune în jurul său partidele cu care noi putem fi compatibili într-un anumit exerciţiu guvernamental", a adăugat Gorghiu.

Ea şi-a reiterat "convingerea" că, indiferent cine câştigă alegerile, preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna la şefia Guvernului o persoană condamnată sau urmărită penal. "Am garanţia că în România, oameni care sunt condamnaţi penal sau care sunt urmăriţi penal şi ar putea fi o vulnerabilitate pentru România în raport cu partenerii europeni, nu o să fie desemnată acea persoană prim-ministru de către preşedinte. Din toate discursurile publice, din absolut orice poziţie publică pe care preşedintele a avut-o a reieşit foarte clar că nu va miza pe un om compromis pentru funcţia de prim-ministru", a susţinut copreşedintele PNL.

În ceea ce priveşte alte alianţe post-electorale pe care PNL le-ar putea încheia în vederea coalizării unei majorităţi parlamentare, Alina Gorghiu a exclus atât PMP, cât şi PSD. "Traian Băsescu, după locale, a făcut majorităţile cu PSD în toată ţara asta, despre ce vorbim. Evident că interesele lor sunt comune în acest moment, au nişte situaţii mai speciale care-i îndeamnă ca în spatele uşilor închise să-şi dea mâna toţi, şi domnul Băsescu, şi domnul Tăriceanu, şi domnul Dragnea, şi domnul Ponta. E o gaşcă mare. Eu, ca PNL, mă bat cu un monstru de coaliţie pe care românii n-ar trebui să-l ignore", a spus Gorghiu.

 

 

Comenteaza