Călian: respingerea autonomiei teritoriale pentru Ţinutul Secuiesc, de către ONU, e "un act de dreptate"

Călian: respingerea autonomiei teritoriale pentru Ţinutul Secuiesc, de către ONU, e
Decizia luată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) de a respinge cererea de autonomie teritorială a populaţiei maghiare din Transilvania poate fi considerată “un act de dreptate”, crede deputatul clujean Petru Călian (PDL).
Acesta a precizat că în urma deciziei ONU “nu se mai poate cere autonomia unui ţinut de către terţe persoane sau organizaţii împinse de la spate de figuri politice mai mult sau mai puţin implicate în problemele unei comunităţi”.

ONU a recomandat însă, după dezbaterile de luni şi marţi, ca statutul minorităţilor naţionale, proiect lansat de UDMR şi blocat în Parlament de cinci ani, să fie adoptat. “Statutul minorităţilor naţionale poate fi dezbătut şi adoptat chiar în regim de urgenţă, cu respectarea Constituţiei României şi a legilor în vigoare, fără a se crea dispute sociale şi interetnice”, a precizat Călian. Acesta i-a cerut vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, să-şi retragă acuzele aduse României în ce priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc şi a drepturilor minorităţilor.

Amintim , Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a analizat luni şi marţi raportul de ţară al României privind situaţia minorităţilor. Trei organizaţii care au declarat că reprezintă interesele minorităţii maghiare au trimis la rândul lor un “raport din umbră”, în care au susţinut că maghiarii sunt discriminaţi şi în care s-a cerut conferirea unui “statut special legal” Ţinutului Secuiesc.
Comenteaza