Când ar putea românii călătorii în Statele Unite fără viză. Anunțul făcut de ambasadorul României la Washington  

Când ar putea românii călătorii în Statele Unite fără viză. Anunțul făcut de ambasadorul României la Washington  

Autoritățile noastre își doresc ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver. 

 

România vrea să demareze o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse la solicitarea unei vize pentru Statele Unite. Scopul e ca țara noastră să fie inclusă cât mai repede în programul Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că România trebuie să schimbe strategia în ceea ce privește pașii pentru Visa Waiver și că în perioada următoare va solicita în acest sens autorităților americane o foaie de parcurs.

Andrei Muraru a subliniat că acest demers necesită resurse și de la București.

„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 la sută, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru, la Digi24.

Ambasadorul Andrei Muraru recunoaște că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se declară optimist și crede că această campanie și-ar putea arăta roadele undeva spre orizontul anului 2024-2025.

Întrebat când ar putea merge românii în SUA fără să fie nevoiți să mai treacă pe la ambasadă sau la consulat pentru o viză, Andrei Muraru a răspuns: „Dacă aș ști acest răspuns, vi l-aș da imediat, pe loc, și împreună ne-am pregăti intrăm pe teritoriul Statelor Unite fără viză, dar e, clar, un proces foarte complex”.

Bogdan Aurescu: "Rata de refuz este ultimul criteriu pe care România îl mai are de îndeplinit pentru a intra în programul Visa Waiver"

Statele Unite ale Americii și România vor susține împreună o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA şi implicit intrarea în programul Visa Waiver.

Este obiectivul agreat de ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, dar şi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat vineri la News Hour with CNN că această campanie pentru reducerea ratei de refuz la vize va trebui pregătită foarte bine în aşa fel încât cetăţenii să ştie criteriile care trebuie respectate când aplică pentru o viză de scurtă şedere în Statele Unite.

În prezent, aproximativ 10% dintre români se lovesc de un refuz la momentul analizării aplicației lor. Bogdan Aurescu a anunțat că aceasta este singura condiție pe care țara noastră mai trebuie s-o îndeplinească.

"Sunt anumite criterii care trebuie să fie respectate iar dacă nu îndeplinesc aceste criterii cel mai bine ar fi să nu mai aplice pentru că în acest fel să putem să coborâm această rată de refuz. Rata de refuz este ultimul criteriu pe care România îl mai are de îndeplinit pentru a intra în programul Visa Waiver iar în acest moment noi ne plasăm în jurul unui plafon de aproximativ 10% din totalul vizelor care sunt acordate.

Pragul pe care trebuie să îl atingem conform legislaţiei care este adoptată de congresul american este de 3%.

Trebuie să facem eforturi să aducem acest plafon sub 3%", a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3.

Comenteaza