Când îşi aleg liberalii clujeni noii conducători

Când îşi aleg liberalii clujeni noii conducători
În următoarea lună şi jumătate vor avea loc alegeri, de jos în sus, în toate organizaţiile filialei clujene a PNL. Finalizarea formală a fuziunii PNL-PDL la Cluj va avea loc în 23 aprilie, când va fi aleasă noua conducere unică a organizaţiei judeţene.

Vineri a avut loc Biroul Politic Judeţean al PNL Cluj, la care a participat şi Cătălin Predoiu, pornit deja în campanie electorală prin ţară pentru anunţata sa candidatură la preşedinţia PNL la congresul care va avea loc în 17 iunie. Cea mai importantă decizie luată a fost stabilirea calendarului alegerilor interne din organizaţia clujeană.

Astfel, în perioada 24 martie - 13 aprilie îşi vor alege noi conduceri şi preşedinţi unici organizaţiile comunale, cu excepţia PNL Floreşti, care a fost „promovată" în rândul organizaţiilor urbane, care îşi vor desemna noile structuri de conducere în perioada 19-22 aprilie, pentru ca în 23 aprilie să fie ales noul leadership al PNL Cluj, moment din care, cel puţin formal, procesul de fuziune dintre PNL şi PDL ar urma să fie încheiat în Cluj.

Dacă la conducerea organizaţiei municipale a PNL Cluj-Napoca până acum nu şi-a anunţat intenţia de a candida decât actualul şef, viceprimarul Dan Tarcea, pentru comanda organizaţiei judeţene sunt disponibili actualul lider, europarlamentarul Daniel Buda şi primarul comunei Floreşti, preşedintele PNL Floreşti, Horea Şulea. Nici fostul lider al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, nu a exclus o nouă tentativă de a reveni la conducerea organizaţiei judeţene.

Spuneam că fuziunea ar urma să se încheie doar formal, pentru că, practic, e de domeniul mai mult decât improbabilului să nu se păstreze actualul algoritm, potrivit căruia şefia organizaţiei judeţene să revină reprezentanţilor fostului PDL, în speţă lui Buda, iar conducerea organizaţiei din capitala judeţului să aparţină vechilor liberali, prin Tarcea.

Dacă rezultatele alegerilor, cel puţin la nivelul organizaţiilor municipală din Cluj-Napoca şi judeţeană, sunt previzibile, altul va fi punctul de maxim interes: cum vor decide liberalii clujeni să se comporte la congresul din iunie.

Deşi e posibil ca alegerea delegaţilor la congres şi decizia privind susţinerea unuia dintre candidaţii la funcţia supremă în partid să nu se tranşeze în 23 aprilie, ci la o nouă conferinţă judeţeană convocată în preajma congresului, cu siguranţă, acest subiect va fi extrem de dezbătut şi e de aşteptat să asistăm la translatarea campaniei electorale pentru preşedinţia PNL în discursurile candidaţilor de la Cluj.

În acest moment, avem doi candidaţi anunţaţi pentru preşedinţia PNL aparţinând celor două tabere: Ludovic Orban, din partea vechilor liberali, respectiv Cătălin Predoiu ex-PDL, fără ca vreunul să fie asumat explicit de vreuna dintre aripi, motiv pentru care nu e exclus să mai apară şi alţi candidaţi, cum ar fi primarul de Alba-Iulia Mircea Hava, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, sau şeful judeţului Cluj, Alin Tişe.

De regulă, delegaţiile organizaţiilor judeţene la congrese merg cu mandate clare de susţinere a unuia sau altuia dintre candidaţi, numai că, aşa cum spuneam, fuziunea este şi, va mai fi, încă multă vreme, doar formală, aşa că nu e exclus ca viitorii delegaţi clujeni la congresul din iunie să susţină unul sau altul dintre candidaţi în funcţie de gruparea de origine a acestuia, iar votul majoritar al clujenilor la Bucureşti să fie jonglat prin algoritmul împărţirii poziţiilor de delegaţi între cele două tabere.

Actualul şi mai mult ca sigur viitorul lider al PNL Cluj, Daniel Buda, nu poate spune deocamdată care va fi strategia cu care se va merge. „Nu pot spune de acum ce decizie vom lua. Sigur, votul este liber şi nimănui nu i se poate impune cum să voteze, dar vom analiza foarte serios în organizaţie şi sunt convins că vom lua cea mai bună decizie. Din punctul meu de vedere, nu contează dacă viitorul preşedinte al PNL va fi dintre vechii liberali sau va proveni din vechiul PDL, important este să fie o persoană capabilă să coaguleze întreg partidul în jurul unui proiect.

De asemenea, va trebui să asigure o legătură strânsă cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că ne dorim să ajungem la guvernare şi asta nu se poate fără instituţia prezidenţială. Nu în ultimul rând, trebuie să fie o persoană capabilă să facă ascultată vocea României în Partidul Popular European, familia noastră politică, pentru că, mai ales în aceste vremuri extrem de tulburi prin care trece Europa, vocea României trebuie să se facă auzită la Bruxelles", a spus Buda.

Comenteaza