Candidaţii ruletei electorale de “totul sau nimic”

Candidaţii ruletei electorale de “totul sau nimic”
Partidele încep să-şi desemneze candidaţii şi îşi adaptează strategiile noului sistem de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin. PNL şi PSD vor candidaţi comuni.

Social-democraţii sunt primii care îşi vor anunţa o parte dintre candidaţii pentru primăriile din judeţul Cluj. Modificarea Legii alegerilor locale îi obligă, însă, să concureze cu candidaţii PNL pentru desemnarea candidaţilor unici ai USL. UDMR speră să-şi dubleze numărul primarilor.

După ce şi-au stabilit propunerile pentru nominalizarea USL drept candidaţi la Primăria municipiului Cluj-Napoca - senatorul Alexandru Cordoş, respectiv preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj - deputatul Cornel Itu, social-democraţii clujeni îşi vor stabili săptămâna viitoare o bună parte dintre candidaţii la alte primării din judeţ. "Comitetul Executiv al PSD Cluj va stabili primii 25-30 de candidaţi pentru comune plus Câmpia Turzii", a anunţat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. El susţine că toţi primarii de comune vor deveni automat candidaţi pentru câte un nou mandat.

Lăpuşan recunoaşte că există o problemă cu singurul primar PSD de municipiu, Costan Morar, de la Dej, aflat în conflict deschis cu preşedintele PSD Dej, Cornel Itu, care l-a şi suspendat din partid. "Aşteptăm să-şi lămurească ei între ei problemele şi organizaţia de acolo să facă o propunere de candidat, şi abia apoi vom lua o decizie", a explicat Lăpuşan. Cu 18 primari în funcţie, social-democraţii îşi propun să obţină minimum 30 de primării anul viitor. Şeful social-democraţilor clujeni spune că, datorită introducerii sistemului de alegere a primarului într-un singur tur, el va susţine ideea candidaţilor USL comuni pentru toate funcţiile de primar, dar va solicita chiar şi alcătuirea de liste comune pentru consiliile locale. Menţionăm că, semnat înaintea modificării Legii alegerilor locale, protocolul USL impune candidaţi comuni doar la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ şi la preşedinţiile consiliilor judeţene şi liste comune doar la consiliile aferente.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Cluj, Horea Uioreanu, susţine că, în condiţiile noii legi, e "obligatoriu" ca USL să aibă candidaţi unici la funcţiile de primar în tot judeţul. "În privinţa candidaţilor comuni impuşi de protocol, noi avem cele trei propuneri - subsemnatul la consiliul judeţean, Andrei Marga şi Marius Nicoară la primărie - acum realizăm sondajele de opinie, aşteptăm şi sondajele PSD-ului să decidem care vor fi, în cele din urmă, candidaţii USL. În rest, noi avem din toamna trecută lista celorlalţi 80 de candidaţi de primari, care mai poate suporta unele mici modificări şi, probabil, în toamnă o vom face publică. Cu o singură excepţie, pe care nu vreau s-o divulg, toţi primarii aflaţi în funcţii vor candida din nou. Avem 22 de primari şi ne propunem minim 35 de anul viitor, dar, în lumina noii legi, e obligatoriu să avem candidaţi USL unici la toate primăriile şi îi vom desemna tot pe bază de sondaje de opinie", a explicat Uioreanu.

Liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, recunoaşte că organizaţia va fi avantajată de alegerea primarului într-un singur tur de scrutin şi se aşteaptă la o dublare a numărului de primari din judeţ. "Dacă noua lege va intra în vigoare, atunci ne aşteptăm să câştigăm 15-20 de primării. Candidaţii îi vom stabili până la sfârşitul anului şi, în principiu, primarii în funcţie îşi vor păstra culoarele", a declarat Mate. Uniunea are, în acest moment, opt primari, dar mai există doi (Ioan Sallai - Sic şi Paul Kanyaro - Moldoveneşti), foşti membri UDMR, dar cărora organizaţia clujeană le-a refuzat candidatura în 2008, aşa că au candidat şi au fost aleşi ca independenţi. Surse din organizaţia clujeană susţin că noua conducere doreşte "recuperarea" celor doi pentru a candida din nou cu laleaua UDMR în piept.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, susţine însă că noul sistem nu va favoriza UDMR. "Calculele matematice ne-au arătat că un singur tur de scrutin ar duce la reducerea cheltuielilor. Pe de altă parte, nu e prima decizie care nu ne favorizează ca partid, dar e în interesul cetăţeanului. Nu cred că vom avea mai mulţi primari maghiari. Mizez pe maturitatea alegătorilor români sau maghiari care nu vor vota după etnia candidatului, ci după ce va putea el face pentru comunitate", a afirmat Buda. El susţine că PDL Cluj nu şi-a stabilit încă un termen până la care să-şi desemneze candidaţii. "E clar că cei în funcţie vor candida din nou şi ne dorim să câştigăm şi Dejul. Nu mi-am propus niciodată targeturi concrete, dorim să păstrăm ce avem şi să câştigăm cât se poate de mult în plus", a afirmat Buda.

Cum ar fi acţionat noua lege în 2008

Dacă în 2008 primarii s-ar fi ales după primul tur de scrutin, UDMR ar fi câştigat doar două primării în plus, în vreme ce PSD ar fi avut cu una mai puţin. PDL şi PNL ar fi avut tot 29, respectiv 22 de primari. În schimb, dacă PNL, PSD şi PC ar fi avut candidaţi unici, pe sistemul USL, ar fi obţinut nu mai puţin de 18 primării în plus, ajungând la un total de 57 din 81. Majoritatea (15) le-ar fi "furat" PDL-ului, care ar fi rămas cu doar 14 primari, în vreme ce UDMR ar fi rămas cu opt şefii de comune.

 

 

Comenteaza