Care sunt partidele care nu vor să voteze decretul pentru prelungirea stării de urgenţă

Care sunt partidele care nu vor să voteze decretul pentru prelungirea stării de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că va emite un decret pentru prelungirea stării de urgenţă. Unele partide, însă, i-ar putea anula decizia, printr-un vot negativ în Parlament.

Marcel Ciolacu critică Guvernul pentru faptul că după prima lună a stării de urgenţă milioane de români şi-au pierdut locul de muncă. PSD sugerează că va vota împotriva  decretului de prelungire a stării de urgenţă, dacă Iohannis nu ţine cont de „prevenirea unui dezastru economic”.

”Nu vom fi de acord să avem încă o lună #pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie! (…) Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă #fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, a fost reacţia lui Marcel Ciolacu.

PSD cere să fie luate de urgenţă, măsuri economice şi sociale, în agricultură, proiecte majore de investiţii şi plan de acţiune în domeniul sanitar.

În acest demers al social-democraţilor se alătură şi fostul partener de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu.

”Am votat în luna martie starea de urgenţă pentru că am crezut că doar regulile democratice îi încurcă pe guvernanţi în a lua nişte măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului. Între timp am văzut cu toţii că nu democraţia îi încurca pe conducătorii noştri, ci lipsa de experienţă şi încapacitatea de anticipare”, a fost şi reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu.

Motivele sale ţin de ordonanţele militare, pe care le vede problematice, fiindcă deschid drumul abuzurilor asupra cetăţenilor. Colegii de la celelalte partide le dau sfaturi, însă.

”Cei din PSD şi din orice alt partid, terbuie să înţeleagă un lucru elementar: este o situaţie excepţională şi românii au obosit de atâta improvizaţie politică, vor soluţii de la politicieni”, a precizat Eugen Tomac, liderul PMP.

Viceliderul USR Ionuţ Moşteanu spune că aceştia fac doar „balet politic”, dar până la urmă, vor vota.

”Nu cred că vor fi până la urmă PSD se va împotrivii prelungirii stării de urgenţă, înţeleg şi ei că e nevoie de caceste cadru legal pentru a da posibilitaea Guvernului şi instituţiilor să se mişte mai repede. Ce face acum Marcel Ciolacu şi cei de la PSD, Ponta şi Trăceicenu, fac un balet politic”, a declarat Ionuţ Moşteanu, unul dintre liderii USR.

PMP anunţă că va vota decretul.  Şi USR, dar subliniază că Guvernul are restanţe la capitolul relansarea economiei.

”USR a spus mereu că va contribui cu toate puterile la depăşirea momentului dificil prin care trecem, de aceea, nu vom fi noi cei care să ne opunem, din oportunitate politică, decretului de prelungire a stării de urgenţă, aşa cum am auzit că fac cei de la PSD şi cei de la mini-PSD, adică ALDE şi PRO România. Guvernul are nişţte restanţe. Nu a luat măsurile de care avem nevoie pentru a ne asigura cpă economia va fi pusă pe butuci, încă aşteptăm”, a mai precizat Moşteanu.

”Da, vom vota, suntem în stare de urgenţă. Încă nu există indicii care să ne convingă că pericolul a dispărut. Ar fi o premieră mondială”, a mai afirmat Eugen Tomac.

Pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis primul decret privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile în România.

Comenteaza