Cât mai durează fuziunea dintre PNL şi PDL

Cât mai durează fuziunea dintre PNL şi PDL
În ciuda eforturilor tandemului Gorghiu-Blaga, „marele” PNL funcţionează în continuare ca o alianţă politică PNL-PDL decât ca un partid unit. „Buldogul” a cerut tinerilor liberali să ţină animozităţile dintre vechii liberali şi foştii subordonaţi ai lui Traian Băsescu departe de ochii presei

„Uneori ne mai facem și noi zile fripte unii la alții. Pe surse. (...) Când spui lucrurile într-o asemenea ședință se numește dezbatere, nu este bârfă. Foarte mulți dintre colegii noștri au activat acum, când se fac listele, vreo patru ani nu prea, în dezbatere publică, nu prea, în bătălia de la locale, nu prea. Foarte mulți își dau unii altora la gioale pe surse, că de ce e mai bun unul decât altul și de unde provine, din ce zonă vine unul și vine altul. Că unii au pus talpa pe alții. Îmi doresc să vă înțelegeți mai bine unii cu alții (...). Și dacă vă veți înțelege așa (cum se înțelege el cu Alina Gorghiu - n.r.), să știți că acest partid va câștiga", le-a spus Blaga tinerilor liberali reuniţi în Tabăra de Vară a TNL de la Eforie-Nord, potrivit agerpres.

Deşi aici tensiunile nu a atins nivelul critic vecin cu explozia din alte judeţe, şi la Cluj se poate spune că osmoza vechilor liberali cu foştii „portocalii" este, încă, departe de a se fi înfăptuit. Iar cel mai bun exemplu a fost dat la alegerile locale, unde, în ciuda asigurărilor date de la Bucureşti, cum că n-ar mai conta provenienţa candidatului ci competenţa sa, poziţiile pe listele de candidaţi s-au împărţit între vechii liberali şi foştii PDL-işti, tot pe baza unui algoritm stabilit de comun acord, după care fiecare tabără şi-a ales, în mod independent, ocupanţii poziţiilor care îi reveneau.

Nu altfel stau lucrurile în cazul întocmirii listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare. Luând drept reper rezultatul votului politic din 5 iunie, conducerea organizaţiei a stabilit că, în urma scrutinului din 11 decembrie, PNL Cluj ar putea obţine doi senatori şi cinci deputaţi. Drept urmare, primul pas a fost împărţirea poziţiilor apreciate drept eligibile între cele două tabere. Aşa se face că vechii liberali au obţinut prima poziţie pe lista pentru Senat şi poziţiile doi, trei şi cinci pentru Camera Deputaţilor, în vreme ce oamenii lui Emil Boc îşi vor pune candidaţi pe poziţia a doua pe lista pentru Senat şi pe poziţiile unu şi patru pe lista pentru Camera inferioară.

După care, la fel ca în vară, fiecare tabără şi-a ales oamenii. Astfel vechii liberali vor defila, drept candidaţi eligibili, cu Marius Nicoară la Senat, Adrian Oros, Marius Mânzat şi Mircea Abrudean, la Camera Deputaţilor, în vreme ce foştii democrat-liberali n-au reuşit încă să-şi desemneze proprii candidaţi.

În fapt şi statutul de preşedinte unic al organizaţiei deţinut de Daniel Buda este unul pur formal, pentru că aşa s-a decis la Bucureşti, să se încheie oficial bicefalismul la nivelul tuturor structurilor din partid, cu excepţia co-preşedinţiei naţionale. În fapt, în continuare, cel de care ascultă vechii liberali este Marius Nicoară, în vreme ce Buda (dacă nu cumva Emil Boc) coordonează cu adevărat doar aripa ex-PDL.

Şeful aripii PDL, Daniel Buda, susţine că în PNL Cluj nu mai există două tabere. „Nu pot face aprecieri asupra altor organizaţii. Din punctul meu de vedere nu mai există «noi» şi «ei», la Cluj lucrurile sunt în regulă. Nu mă pronunţ în ceea ce priveşte alte organizaţii, dar sunt convins că lucrurile nu-s chiar aşa de grave cum apar în presă", a declarat Buda.

În schimb, liderul informal al vechilor liberali, Marius Nicoară, admite că nici la Cluj fuziunea nu e încă tocmai încheiată. „După alegerile parlamentare, din ianuarie, februarie, martie, după congresul în care se va alege un singur preşedinte naţional, lucrurile vor intra într-o logică firească. Până atunci e o perioadă de tranziţie şi e normal ca lucrurile să funcţioneze aşa cum le-aţi prezentat dumneavoastră", a spus Nicoară.

 

Comenteaza