Cătăniciu continuă războiul cu ANI. „Nu am nicio interdicţie de a ocupa o funcţie publică."

Cătăniciu continuă războiul cu ANI. „Nu am nicio interdicţie de a ocupa o funcţie publică.
Copreşedintele ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu, a prezentat miercuri detalii despre candidatura sa pentru parlament la alegerile din 11 decembrie şi despre disputa cu ANI.

Deputatul clujean a declarat că nu are nicio interdicţie de a candida pentru o funcţie publică, după bătălia juridică purtată câţiva ani cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în cazul acuzaţiei de conflict de interese.

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a stabilit în baza Raportului care s-a finalizat în 24 octombrie 2016 că nu există nici o interdicţie de a ocupa o funcţie sau demnitate publică, perioada de aplicare a interdicţiei de trei ani fiind depăşită şi prescrisă iar prin adresa Autorităţii Electorale Permanente nr. 27281 din 20 octombrie 2016, AEP precizează că nu figurez cu interdicţii ale dreptului de a alege şi ale dreptului de a fi ales, în fişierele de date privind cazurile de interzicere a exercitării drepturilor electorale în registrele Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor", a declarat miercuri deputatul Steluţa Cătăniciu.

Deputatul clujean spune că va cere oficial, în scris, ANI, să şteargă numele ei de pe lista cu persoanele care au interdicţie de a ocupa o funcţie publică.

Am făcut notificarea, urmează să le-o înregistrez să radieze de pe site-ul lor acea interdicţie, pentru că abia acum am intrat în posesia Raportului Comisiei de disciplină.(...) Din punctul meu de vedere ei vor fi obligaţi să-mi radieze mie în baza acestei cercetări disciplinare acea interdicţie de pe site, pentru că aşa cum pentru alţi colegi au trecut „în cercetare disciplinară", iar în momentul în care se termină cercetarea disciplinară, în funcţie de concluziile cercetării, ei menţin pe site sau nu acea interdicţie, la mine, în mod inexplicabil, acea interdicţie este trecută înainte de a fi fost finalizată acea cercetare disciplinară", a afirmat deputatul ALDE.

Reamintim că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trecut-o pe Steluţa Cătăniciu pe site-ul oficial al instituţiei la o secţiune dedicată alegerilor parlamentre 2016, la un capitol care se numeşte "Persoane care au interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă", iar la "perioada de interdicţie" se spune că aceasta ar fi de "3 ani de la încetarea mandatului 2012-2016".

Steluţa Cătăniciu a spus că ANI a tratat-o diferit faţă de alţi colegi aflaţi în aceeaşi situaţie.
„Ceea ce mi se pare ciudat este faptul că am fost mai mulţi colegi, a fost colegul Pâslaru Călin, a fost colegul Urcan Florin, toţi am fost în procedură disciplinară, la nici unul nu s-a finalizat, decât acum. La mine apare interdicţie, dacă o să vă uitaţi la alţi colegi, de exemplu la Urcan Florin, o să vedeţi că apare în cercetare în procedură disciplinară. Este foarte ciudat de ce la mine au trecut acea interdicţie, ei aveau obligaţia să aştepte terminarea cercetării disciplinare, să vadă ce constată Comisia de disciplină, dacă mi-a aplicat vreo sancţiune, dacă nu este depăşit termenul, care este sancţiunea şi aşa mai departe", susţine Steluţa Cătăniciu.

În martie 2013, ANI a dat un comunicat în care se spunea că „Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Cătăniciu Steluţa Gustica, fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, în prezent, deputat în Parlamentul României".

„S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Cătăniciu Steluţa Gustica, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a Societăţii Coperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, Cătăniciu Steluţa Gustica a încheiat cu Societatea Coperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj", a scris la acel moment ANI.

Ulterior Steluţa Cătăniciu a atacat în justiţie Raportul ANI, dar contestaţia sa a fost respinsă atât de Curtea de Apel Cluj cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acum, deputatul clujean declară că la momentul acelui vot din anul 2009 nu avea nici un interes patrimonial legat de societatea respectivă şi că, dimpotrivă, Consiliul Local Cluj-Napoca avea interesul să prelungească acel contract, pe care firma îl deţinea din 1973, pentru că altfel el ar fi trebuit să rămână gol, pentru că era revendicat şi nu putea fi închiriat altcuiva.

Steluţa Cătăniciu spune că nu a fost atentă în momentul votului şi nu a ştiut că societatea respectivă deţinea acel spaţiu, în condiţiile în care consilierii locali nu aveau la acea şedinţă mape cu toate proiectele de hotărâre în detaliu. Deputatul liberal mai arată că respectiva hotărâre a fost votată cu o largă majoritate, de 26 de voturi, din 27, deşi era nevoie doar de 14 voturi şi dacă ar fi avut un interes, i-ar fi fost foarte uşor să anunţe că nu votează şi oricum proiectul ar fi trecut fără probleme.

Steluţa Cătăniciu a explicat că a avut un contract de reprezentare ca şi avocat cu societatea în cauză în 2008, dar la momentul votului nu mai avea o înţelegere scrisă cu Foto Optica. O nouă înţelegere cu societatea a apărut în luna mai 2009, pentru a reprezenta societatea în procesul de recurs.

Deputatul ALDE a mai susţinut că din 2009 de când a fost sesizată, Agenţia Naţională de Integritate nu a a întrebat-o nimic despre această speţă până în 2013, când a devenit deputat şi vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, şi că verificarea ANI asupra sa a fost fără precedent, fiind trimise 127 de adrese către toate instituţiile publice din judeţ şi din municipiu.

Steluţa Cătăniciu va ocupa locul 1 pe lista de candidaţi a ALDE Cluj pentru Camera Deputaţilor, singura considerată eligibilă de către partid în judeţul nostru.

 

 

 

 

 

Comenteaza