CCR: Excluderea concubinilor de la dreptul refuzului mărturiei contra partenerilor, neconstituţională

CCR: Excluderea concubinilor de la dreptul refuzului mărturiei contra partenerilor, neconstituţională
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, că este neconstituţională obligarea concubinilor să depună mărturie împotriva partenerilor în dosare penale, CCR argumentând că noţiunea de ”viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul 117 alin.(1) lit.a) şi b) din Codul de procedură penală, care stipulează că „Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului; b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului."

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Obiecţiile judecătorilor Curţii nu sunt legate de exceptarea în sine de la obligaţia audierii ca martor, ci de faptul că aceste categorii de beneficiari nu sunt menţionate "într-o manieră clară, accesibilă şi previzibilă". Astfel, este încălcat articolul 1 alin. (5) din Constituţie care prevede că "în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".

Un alt argument este faptul că articolul examinat ar încălca egalitatea cetăţenilor în faţa legii în ceea ce priveşte viaţa de familie. "Soluţia legislativă (...) care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, în cazul în care convieţuiesc ori nu mai convieţuiesc cu suspectul sau inculpatul (concubinii/foştii concubini ai suspectului sau inculpatului), este neconstituţională, întrucât aduce atingere dispoziţiilor art.16 alin.(1) privind egalitatea cetăţenilor în faţa legii raportat la art.26 alin.(1) referitor la viaţa familială, din Legea fundamentală", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Curtea îşi întemeiază decizia pe faptul că reglementarea dreptului de refuz al audierii se află în sfera de protecţie a relaţiilor de familie, care nu pot fi restrânse doar la cele întemeiate pe căsătorie. "Noţiunea de «viaţă de familie» nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto. Aşa încât, câtă vreme principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite, Curtea a constatat că nu există niciun motiv obiectiv şi rezonabil pentru care concubinii/foştii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie excluşi de la dreptul de a refuza să dea declaraţii în calitate de martori în procesul penal", a conchis Curtea.

 

 

 

Comenteaza