CCR îndemnată de liberali să pună Legile Justiției pe masa Comisiei de la Veneția

CCR îndemnată de liberali să pună Legile Justiției pe masa Comisiei de la Veneția
Parlamentarii PNL au înaintat, marţi, o scrisoare preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, solicitându-i să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, înainte de a se pronunţa asupra sesizărilor primite cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.

"Obiectul scrisorii priveşte modificările aduse la Legile Justiţiei, contestate de PNL la Curtea Constituţională, faţă de care instanţa de contencios nu s-a pronunţat până la acest moment. În acest sens, PNL solicită CCR sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte de a se pronunţa asupra sesisărilor primite, în acord cu solicitarea exprimată recent de secretarul general al Comisiei, Thorbjørn Jagland", se arată într-un comunicat transmis de Partidul Naţional Liberal.

PNL precizează că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a invocat temeiuri de neconstituţionalitate care în opinia sa ar trebui să ducă la respingerea acestor modificări.

Liberalii mentionează că procedura privind intrarea în vigoare a legilor rezervă dreptul Preşedintelui României de a face propria analiză şi de a iniţia o nouă contestare a acestora la Curtea Constituţională dacă vor fi identificate noi temeiuri de neconstituţionalitate.

PNL afirmă în scrisoarea transmisă preşedintelui CCR că modificările legislative aduse legilor justiţiei sunt "un atac direct la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, realizat printr-o încălcare flagrantă a principiului colaborării loiale între autorităţile statului şi prin nesocotirea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor".

"(...)în vederea realizării depline a rolului conferit Onoratei Curţi de Constituţia României şi de lege, precum şi pentru consolidarea democraţiei româneşti, este necesar să obţineţi un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, punct de vedere care va constitui un element de sprijin al activităţii de jurisdicţie a Curţii Constituţionale", susţin parlamentarii PNL, în scrisoarea transmisă preşedintelui CCR.

 

Comenteaza