Ce forţe politice noi se "coc" la Cluj

Ce forţe politice noi se
Pe lângă „clasicele” PSD, PNL şi UDMR, alegerile locale le-au dat speranţe justificate ALDE şi PMP că vor putea intra în viitorul legislativ. Între timp, două formaţiuni politice noi nouţe îşi fac calcule că ar putea da lovitura la alegerile din toamnă. Ambele au deja muguri de organizaţii la Cluj.

Pe aripile unui scor mai mult decât încurajator obţinut în capitală, Nicuşor Dan a anunţat că îşi va transforma vehiculul politic, Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), în Uniunea Salvaţi România (USR), cu care a declarat deja că va participa la proximele alegeri parlamentare fără intra în nicio alianţă electorală sau politică. Mai mult, a anunţat deja demararea procesului de formare de organizaţii USR în teritoriu.

„Ne-au scris cam 4.000 de oameni și grupuri. Sunt vreo 20 de oameni din USB/USR care se ocupă să aibă dialog cu toți acești oameni. Probabil că într-o lună o să începem să anunțăm filialele care se constituie. Ținta noastră este să avem într-un termen rezonabil cel puțin o filială într-un județ", a afirmat Dan zilele trecute.

Săptămâna trecută el şi-a trimis la Cluj principalul său vector de imagine, pe Clotilde Armand, cea care a ratat "la mustaţă" o funcţie de primar de sector al capitalei. Rolul de ancoră USR în Cluj a fost distribuit Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC), iar liderul acesteia, Elek Levente, spune că lucrurile au început să se mişte.

„Săptămâna trecută s-a discutat, de principiu, crearea unei organizaţii USR la Cluj şi s-a format un grup de iniţiativă, chiar aseară ne-am întâlnit. La prima noastră întâlnire au fost peste 20 de persoane, dar implicaţi activ, în acest moment, sunt aproximativ 10. Printre aceştia i-aş menţiona pe arhitectul Mihai Racu, pe actorul Bogdan Rădulescu sau pe juristul Ovidiu Nistor.

Au participat la întâlnirile noastre mulţi tineri IT-işti, mulţi absolvenţi de drept. Urmează formarea unei echipe pentru recrutările on-line, care va verifica toate persoanele care vor dori să adere din punctul de vedere al respectării condiţiilor de integritate. Vom avea o întâlnire cu Nicuşor Dan în perioada următoare şi atunci se vor stabili paşii procedurali de urmat, până atunci vom avea mai mult întâlniri, nu se va întâmpla nimic oficial", a declarat Elek.

Cea de a doua formaţiune politică în curs de lansare, Alianţa Noastră (AN) îl are ca părinte pe fostul lider al studenţilor Marian Munteanu, personaj controversat, readus în atenţia publică de tentativa liberalilor de a-l folosi drept candidat în cursa pentru primăria generală a capitalei.

„S-a înfiinţat deja un grup de iniţiativă la Cluj şi, nu vă pot spune încă data, vom organiza la Cluj o conferinţă a partidului pe Ardeal. Avem mici probleme de calendar pentru că stăm după documente pe care nu ştim când le vom primi. Avem deja sentinţă definitivă de la tribunal privind înfiinţarea partidului, aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial. Oricum, primul congres al partidului îl vom ţine probabil în septembrie", declarat Munteanu, pentru ZIUA de CLUJ.

Zilele trecute el a demarat deja discuţii cu preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu privind o posibilă fuziune între cele două formaţiuni. Nu e de mirare, aşadar, că unul dintre membrii grupului de iniţiativă a AN de la Cluj este fostul candidat PNŢCD la funcţia de primar, economistul Emil Culda.

Acesta susţine, însă, că pentru început se implică mai degrabă în structurarea platformei civice AN, care stă la baza noii formaţiuni politice. "Personal am fost adeptul ideii unei structuri civice puternice şi am şi adunat câţiva prieteni, pentru că mă regăsesc în ideile promovate în această structură civică.

Ce mă interesează în mod deosebit este protejarea şi gestionarea cu cap a resurselor naturale, conservarea patrimoniului naţional, a patrimoniului cultural şi politicile deştepte legate de investitorii noştri, în special de clasa mijlocie. Trebuie puţin asumate aceste lucruri, pentru că internaţionalismul şi corectitudinea politică ne-au cam dat cu capul de zid.

Eu îl cunosc de mult şi îl apreciez foarte mult pe Marian Munteanu şi am luat legătura. Acum se structurează partea civică, eu în asta investesc cel mai mult, cu partea politică vom mai vedea, sigur va fi necesară, pentru că altel nu poţi realiza mare lucru. Suntem într-o perioadă în care oamenii vor altceva şi Marian Munteanu poate fi acel altceva. Eu rămân tradiţionalist, PNŢ-ist. Eu îl apreciez pe Marian Munteanu din anii`90, dar, din păcate, mulţi habar n-au ce-a fost atunci", a afirmat Culda.

Comenteaza