Ce funcţii “vânează” noii parlamentari ai Clujului

Ce funcţii “vânează” noii parlamentari ai Clujului
Rămas fără vreun ministru în viitorul cabinet, Clujul va fi reprezentat, în schimb, în conducerile ambelor camere ale parlamentului.

Marius Nicoară va renunţa la funcţiile deţinute în mandatul trecut, de vicelider de grup şi preşedinte de comisie, pentru a avansa în conducerea Senatului. Tot acolo ar putea ajunge şi Alexandru Cordoş, care a ratat fotoliul de ministru. Mate Andras Levente va rămâne, în continuare, lider de grup parlamentar. Parlamentarii-boboci nu râvnesc, deocamdată, la funcţii.

Cea mai spectaculoasă avansare, pentru care a primit deja acceptul partidului, urmând să mai obţină doar validarea grupului parlamentar, pare că o va face liberalul Marius Nicoară, care va obţine o funcţie în conducerea Senatului. „Aşa este, am aplicat pentru o funcţie în Biroul Permanent al Senatului, am obţinut votul partidului, dar decizia finală se va lua mâine dimineaţă (astăzi - n.red.) în grupul parlamentar. Până atunci, însă, nu ar fi corect să fac publică funcţia pentru care candidez", a declarat Nicoară. Cert este că, în schimbul noii funcţii, Nicoară va fi obligat să renunţe la funcţiile deţinute în legislatura care, formal, se va încheia astăzi: cea de vicelider de grup şi preşedinte al comisiei de abuzuri.

Cum ministerul Muncii a rămas în ograda PNL, favoritul social-democraţilor pentru preluarea portofoliului, senatorul Alexandru Cordoş, s-a reorientat către funcţii în parlament. Numai că, dacă în vechiul mandat a fost chestor al Senatului, vicelider de grup şi secretar al comisiei de Muncă, de această dată, Cordoş este obligat să opteze doar pentru una din cele trei funcţii. „Eu am fost propus fie ca membru în Biroul Permanent al Senatului, urmând a se vedea pe ce funcţie, fie vicelider de grup, decizia va fi luată în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD de mâine (astăzi - n.red.) dimineaţă. Oricum, aceste funcţii sunt incompatibile cu o altă funcţie în comisii", a explicat Cordoş.

Debutanţii în parlament, Alin Tişe (PDL) şi Laszlo Attila (UDMR), încă nu au optat pentru vreo funcţie. Dacă Laszlo a spus că nici nu-şi doreşte vreo funcţie, Tişe a afirmat că va lua decizia unei eventuale candidaturi abia astăzi. „În Biroul Permanent Naţional nu s-au discutat încă funcţiile de lideri sau vicelideri de grup sau alte funcţii în conducerea Senatului sau la comisii. Toate astea le vom discuta mâine dimineaţă (astăzi - n.red.). În ce mă priveşte, nu m-am gândit încă să candidez la vreo funcţie, nici nu ştiu ce funcţii ne revin nouă în conducerea Senatului, nici ce comisii va primii PDL. Aştept să aflu mâine toate astea, în mod oficial şi voi lua atunci o decizie", a spus Tişe.

La Camera Deputaţilor lucrurile sunt mult mai simple. Mate Andras Levente îşi va păstra funcţia de lider al grupului UDMR, în vreme ce Cornel Itu va încerca să-şi conserve funcţia de vicelider al grupului PSD. Social-democratul va încerca să obţină în plus faţă de mandatul trecut vicepreşedinţia uneia dintre comisiile pentru economie şi pentru industrii. Alt „veteran", democrat-liberalul Adrian Gurzău, are o singură pretenţie: îşi doreşte să avanseze din funcţia de vicepreşedinte, în cea de preşedinte al Comisiei pentru abuzuri şi petiţii. Dintre ceilalţi deputaţi clujeni (debutanţi, cu toţii) doar Aurelia Cristea (PSD) spune că şi-ar dori funcţia de secretar sau vicepreşedinte al comisie de buget-finanţe.

 

Comenteaza