Video Ce măsuri ia în calcul Guvernul României pentru a gestiona situația din energie

Ce măsuri ia în calcul Guvernul României pentru a gestiona situația din energie

Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, a precizat, la ZIUA LIVE, care sunt măsurile pe care le are în vedere Executivul pentru a gestiona situația din domeniul energiei, la anul.

Luna aprilie 2025 este momentul la care schema de plafonare și compensare a prețului la energie electrică expiră, lucru care îi îngrijorează pe români, pentru că facturile ar putea crește incontrolabil. La ora actuală plătim un preț diferențiat, în funcție de consum, dar subvenționat.

Mircea Abrudean a explicat că o primă măsură posibilă este ca această schemă să continue sub o anumită formă pentru unele categorii vulnerabile.

„Schema de plafonare-compensare, demers în care m-am implicat, expiră la 1 aprilie 2025, iar Guvernul analizează toate variantele pentru ca în continuare persoanele vulnerabile să beneficieze de suport din partea statului. Acestea sunt intențiile, se discută la Guvern, la Ministerul Energiei, luăm modelul european. Peste tot în UE persoanele care reprezintă grupuri vulnerabile beneficiază de suport din partea statului.

Luăm în considerare și faptul că noi facem eforturi extraordinare în acest moment pentru a avea independență energetică, avem capacități energetice care vor fi puse în folosință în această perioadă.

Asta facem, la Guvern, la Ministerul Energiei, sunt capacități energetice care vor fi puse în folosință în perioada următoare iar asta va însemna evident, facturi mai mici pentru români.

Asta e preocuparea din partea Guvernului în această direcție, să poducem curent cât mai ieftin pentru români”, a spus Abrudean.

Cât despre proiectele care vizează producere de energie pe zona hidro, dar care trenează de foarte mult timp, fiind blocate din diverse perspective, liberalul a adăugat:

„Avem vreo 11 hidrocentrale pe care noi le-am inclus la finanțare tocmai pentru a le duce la bun sfârșit, unele fiind în faze finale, s-au blocat din considerente de mediu sau alte considerente pe care nu am reușit să le înțeleg până în acest moment. Dar eu cred că vom avansa și cu acestea pentru că e un obiectiv prioritar pentru România să aibă energie cât mai ieftină, să avem independență energetică totală. Cred că și asta va contribui la scăderea prețului la energie, și amintesc aici faptul că zilele trecute am avut o discuție legată de complexul de la Mintia care va fi pus în funcțiune în 2026, e un investitor străin, o investiție de 1,4 miliarde euro care va însemna foarte mult pentru sistemul energetic național”.

Comenteaza