Ce planuri are preşedintele Băsescu cu legea referendumului VIDEO

Ce planuri are preşedintele Băsescu cu legea referendumului VIDEO
Traian Băsescu nu se mulţumeşte cu un cvorum de 30% la referendum. Aşa că a retrimis la Parlament legea Referendumului. Şeful statului vrea ca validarea oricărui referendum să se realizeze cu o prezenţă la vot de 50% + 1. USL îl acuză pe preşedinte că tergiversează adoptarea noii Constituţii.

Traian Băsescu a retrimis în Parlament modificarea Legii referendumului, prin care prezenţa la urne necesară validării este coborâtă de la 50% la 30%. USL spune că este vorba de o încercare a preşedintelui de a împiedica modificarea consituţiei.

"El vrea doar să tegiverseze procesul de adoptare a Constiuţiei României şi sigur că acolo se lămuresc şi prerogativele legate de problemele preşedintelui", spune preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

Democrat-liberalii susţin strategia adoptată de şeful statului.

"Cred că este o măsură corectă luată de preşedintele României", spune pe de altă parte deputatul PDL Cluj Alin Tişe. "Considerăm că prin reducerea cvorumului de USL la referendum se încalcă statul de drept şi este o măsură de profund nedemocratică".

Traian Băsescu consideră oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente "pentru ca referendumul să poată exprima, în mod real şi efectiv, voinţa cetăţenilor.


Reporter: Anca Baciu
Imagine: Lorant Ersek

 

Comenteaza