Ce șanse dau experții clujeni coaliției PNL-PSD: „Se vor șicana, măcina și încerca să se distrugă reciproc”

Ce șanse dau experții clujeni coaliției PNL-PSD: „Se vor șicana, măcina și încerca să se distrugă reciproc”
| Foto: digi24.ro

Posibila alianță între liberali și social-democrați pentru formarea noului guvern nu este văzută cu ochi bun de către specialiștii clujeni în politică, care sunt de părere că acest „mariaj” nu va fi unul de lungă durată.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu câțiva experți ai Clujului despre cel mai important subiect politic al momentului, decizia celor două partide, PNL și PSD, rivale în mod tradițional, de a demara negocierile pentru formarea guvernului.

George Jiglău, lector universitar la UBB și expert al centrului pentru studiul democrației crede că se putea ajunge mai rapid la această soluție și este de părere că mai este mult până departe, adică până când negocierile să fie finalizate și noul guvern învestit.

„Mi se pare s-a ajuns la o soluție la care se putea ajunge mai repede. Pentru PNL era clar că va fi una dintre variantele PSD sau USR, dar nu înțeleg de ce a fost atât de multă indecizie și a durat atât. De aici încolo eu n-aș zice hop până nu sărim gardul, adică până se depune jurământul unei guvernări PSD-PNL. N-aș spune că s-a finalizat toată povestea, urmează negocierile. La ce am văzut în ultimele săptămâni nu este deloc exclus să mai apară răzgândiri dintr-o parte sau alta.

Dacă se ajunge la un guvern propus în Parlament și supus la vot, probabil că va trece destul de ușor, având și voturile UDMR și ale minorităților. Negocierea principală va fi la propunerea de premier și la miniștri, decât pe programul de guvernare. Nu mă aștept ca această coaliție să aibă o viață prea liniștită înainte, n-avem nicio garanție că ajungem la termenul 2024 cu o guvernare PSD-PNL”, ne-a declarat Jiglău.

Expert: „PNL și PSD se vor șicana, măcina și încerca să se distrugă reciproc. Nu cred că putem vorbi de stabilitate”

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar al UBB în cadrul Facultății de Studii Europene are o „poziție” mai dură și susține că alianța dintre cele două formațiuni politice nu are premisele cele mai optimiste.

„Decizia PNL de a începe negocierile cu PSD este, din păcate, dovada faptului că politicienii din vechea clasă politică sunt extrem de preocupați de menținerea și înmulțirea privilegiilor lor, de accesul la putere, indiferent de cum se face acesta. Mandatul primit de PNL la alegerile parlamentare este foarte clar, de a construi o alternativă la PSD. Este evident că acest mandat nu are nicio legătură cu ce se întâmplă acum.

E de așteptat ca reformele propuse să se împotmolească. Acest mariaj este de durată cel mult medie, nu va avea o viață lungă. Nicio premisă anterioară nu ne-a putut demonstra contrariul. În general, alianțe de acest tip s-au realizat înaintea unor alegeri, dar acum nu este cazul. Cele două partide din viitoarea coaliție se vor șicana, măcina și încerca să se distrugă reciproc. Nu cred că putem vorbi de stabilitate”, a afirmat Mișcoiu.

Un alt lector al Universității Babeș-Bolyai, Radu Albu-Comănescu, consideră că va fi nevoie de multe concesii din partea celor două formațiuni politice pentru ca alianța să reziste.

„PNL vrea să vândă o imagine de responsabilitate prin această decizie, dar care vine cu riscuri foarte mari. Se poate vorbi și de divizarea partidului, cazul Orban fiind cel mai elocvent. Vom vedea în ce măsură se poate crea o coaliție mai credibilă decât cea care a fost cu USR și UDMR. De asemenea, sunt curios cum se va rezolva problema lui Florin Cîțu, care nu este dorit nici de PSD, cum n-a fost nici de către USR.

Acest mariaj este unul forțat și de nevoie. Fiecare s-ar putea să facă mai multe concesii decât am crede noi sau decât ar fi făcut USR-ul cu cei de la PNL. Depinde foarte mult de câtă credibilitate vor să aibă înainte de alegerile din 2024. Riscul este de a vedea cele două partide eșuând, fie în scandaluri și dispute, fie într-o rivalitate surdă”, a precizat lectorul UBB.

Comenteaza