Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie din 2019? Scenariu cu şi fără "Acordul Brexit"

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie din 2019? Scenariu cu şi fără "Acordul Brexit"

În şedinţa Plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR) s-a ridicat problema cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie şi a celor britanici aflaţi în România după Brexit. Intervenţia i-a aparţinut primarului Clujului, în prezenţa Comisarului Michel Barnier ( negociator - şef Brexit).

"Am subliniat faptul că ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă un eşec al tuturor, iar ceea ce putem face acum este să limităm consecinţele negative şi să prevenim un alt “ exit”. Acordul negociat de Comisarul Barnier reprezintă “ the best deal possible “ şi sperăm ca Marea Britanie să ratifice în Parlament Acordul pentru a preveni accentuarea efectelor ale Brexit-lui. Marea Britanie trebuie să rămână aliatul, partenerul şi prietenul 
Uniunii Europene.

Potrivit declaraţiilor comisarului european Michel Barnier, sunt 4.5 milioane de cetăţeni europeni afectaţi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ( 3 milioane de cetăţeni europeni locuind în Marea Britanie şi 1.5 milioane de cetăţeni britanici locuind în ţările din Uniunea Europeană). Scenarii avute în vedere:

A. În cazul În care Marea Britanie va ratifica În Parlament (în 11 decembrie) Acordul Brexit (deja aprobat de Consiliul European) atunci vom avea următoarele consecinţe: 

Acordul de retragere protejează cetăţenii Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie şi pe cei britanici care locuiesc în Uniunea Europeană la sfârşitul perioadei de tranzitie. Perioada de tranzitie este de 21 de luni, adică din 30 martie 2019 până în 31 decembrie 2020). Cetăţenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie în perioada de tranziţie vor beneficia de exact de aceleaşi drepturi şi vor avea exact aceleaşi obligaţii conform acordului de retragere ca persoanele care au sosit în UK înainte de 30 martie 2019. Cetăţenii Uniunii Europene şi membrii familiilor acestora (cărora li se aplică Acordul Brexit) pot să locuiască, să lucreze sau să studieze în continuare ca până în prezent.

B. În cazul în care Marea Britanie nu aprobă acordul Brexit, nu va exista nicio perioadă de tranziţie, iar legislaţia UE va înceta să se aplice pentru Marea Britanie începând cu data de 30 martie 2019 ( scenariul “ niciun acord” , no deal); 

În această situaţie nu va exista nicio dispoziţie specifică pentru cetăţenii UE din Anglia sau pentru cetăţenii britanici din Uniunea Europeană.

În concluzie: dacă Marea Britanie va ratifica în decembrie Acordul Brexit atunci vom avea ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar în condiţii previzibile şi cu efecte negative, relativ, sub control. Dacă Marea Britanie nu ratifica Acordul Brexit atunci vom avea o ieşire a Marii Britanii din Uniune Europeană fără Acord, (în 30 martie 2019) cu deschiderea unei perioade de incertitudini şi situaţii imprevizibile, inclusiv cu reintroducerea vizelor pentru a intra in Marea Britanie sau pentru a intra în Uniunea Europeană. Să sperăm că înţelepciunea va prevala şi vom avea un Acord", a declarat edilul Clujului, Emil Boc. 
 

Comenteaza