Ce spun liberalii clujeni despre scandalul interzicerii candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale, Emil Boc: „CCR s-a decredibilizat total”

Ce spun liberalii clujeni despre scandalul interzicerii candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale, Emil Boc: „CCR s-a decredibilizat total”
| Foto: arhiva

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a criticat dur decizia Curții Constituționale prin care se interzice candidatura Dianei Șoșoacă (SOS România) la președinția României.

Scandalul iscat în urma deciziei Curții Constituționale prin care se interzice candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale nu a trecut neobservat de liberalii clujeni, care au fost foarte acizi la adresa CCR. Primarul Emil Boc a atras atenția că într-un stat de drept oricine poate candida dacă nu are o condamnare penală.

„E greu să-și recâștige credibilitatea (Curtea Constituțională – n.red). Curtea Constituțională a României s-a decredibilizat total prin ultima decizie pe care a luat-o. Aș fi ultimul care, Doamne ferește, aș susține ceva din ce susține doamna Șoșoacă, ultimul...ca idee. Dar una-i una, alta-i alta!

Democrația nu se joacă la mezat de către cinci judecători care nu au personalitate și care pun alte analize în fața democrației. Un cetățean în această țară, dacă nu e condamnat penal, dacă partidul nu a fost declarat neconstituțional, nu îl pot opri cinci oameni să candideze. Doar cetățenii pot să îl oprească prin vot.

Altfel, care e diferența între dictatură și alte sisteme? Democrația se bazează pe conversație, dictatura se bazează pe dictare, și nimeni nu poate dicta cuiva să nu candideze dacă îndeplinește condițiile legale. Și nu am văzut nicio ptrocedură de declanșare a neconstituționalității partidului pe care îl conduce (Diana Șoșoacă – n.red), nici sentințe, nici măcar nedefinitive care să o condamne pentru afirmațiile făcute, ori dacă nu există, nu poți să inventezi asemenea argumente, tu, Curte Constituțională, care trebuie să fii un apărător și un gardian al drepturilor și libertăților cetățenești, nu dictator autoritar.

Este o pată neagră pe istoria Curții Constituționale din România. Eu cred că este o problemă legată de oamenii care sunt acolo. Toate curțile constituționale au componentă politică. Important este să îți respecți blazonul profesional pe care îl ai acolo, acolo nu ești agent politic al unui partid sau al altuia, aperi democrația și statul de drept pentru care ai jurat să le aperi. Cred că prima reformă trebuie să fie reforma morală a Curții Constituționale”, a subliniat Emil Boc.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a arătat, pe de altă parte, că în spatele acestui episod a stat, într-o formă sau alta, PSD.

„Să nu uităm cine i-a pus pe acei cinci judecători și ce înseamnă ca puterea să fie în România în mâna unui singur partid. Acei oameni au greșit, s-au descalificat, dar partidul care stă în spatele acestor oameni... este extrem de important ca cetățenii să înțelegă să nu pună în mâna sa toată puterea. De aceea e foarte important să înțelegem că avem nevoie de un Partid Național Liberal astăzi, pe scena politică, la un nivel la care să își spună punctul de vedere pe ceea ce înseamnă păstrarea unui echilibru în sistemul democratic din România. Scăpăm din vedere și această componentă a faptului că PSD este cel care într-o formă sau alta s-a aflat în spatele acestei chestiuni. Nu trebuie să uităm această chestiune, pentru că sunt momente în care oamenii fac alegeri, trebuie să știe pe cine aleg”, a spus Daniel Buda.

Comenteaza