Ce stă în spatele declarației lui Ciucă privind o viitoare coaliție de dreapta după alegeri / Reacții de la Cluj - ce spun partenerii de guvernare
- Scris de Anca Colibasanu
- 17 Sep 2024, 16:10
- Politica
- Ascultă știrea
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat zilele trecute, după ce a fost ales oficial, candidatul partidului la președinția României că PNL își dorește o coaliţie cu partidele de dreapta, după alegeri.
„Noi nu ne-am îndoit că vom pierde puncte electorale prin această alianţă. Am fi vrut cu aliatul natural de dreapta, dar imaturitatea sa politică a făcut imposibilă această alianţă. (...) O spun clar: ne dorim să facem o coaliţie cu partidele de dreapta şi opţiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne, doar că vrem un partener previzibil pe care ne putem baza, matur şi responsabil”, a spus Ciucă.
Nu e prima dată când Nicolae Ciucă face referire la o colaborare pe viitor cu partidele de dreapta. Recent, liderul PNL preciza că a deschis discuţiile cu acestea pentru a-l susţine la alegerile prezidenţiale din iarna acestui an. ZIUA de CLUJ a cerut atunci o poziție de la formațiunile de dreapta de la Cluj pe acest subiect.
Declarația lui Nicolae Ciucă de zilele trecute nu rămâne însă „netaxată” de colegii de guvernare social democrați de la Cluj. În același timp, analiștii politici atrag atenția asupra strategiei electorale a PNL, prin astfel de afirmații.
Liderul PSD Cluj, Vasile Dîncu, nu crede că ideea unei coaliții de dreapta mai „emoționează” azi pe cineva, din contră. „Este o dorință firească din aria proverbului românesc "vrabia mălai visează". Toată lumea dă mesaje electoratului ca si cum fiecare are un electorat captiv, numai al lui. Nu cred că a spune că ideea de coaliție de dreapta mai emoționează astăzi. Mai ales după ultima experiența de guvernare de dreapta. Cred că oamenii s-au săturat să fie etichetați ideologic și se uită la oameni și la realizări. Astăzi dreapta pe care o definește domnul presedinte Ciucă nu are o majoritate cu care ar putea guverna. Ca să fiu sincer, nici noi, cei care ne etichetăm ca fiind de stânga, nu suntem foarte nerăbdători să ne mai căsătorim nici din interes, nici din pasiune, cu partenerii liberali de acum”, a spus Vasile Dîncu pentru ZIUA de CLUJ.
Secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, consideră că PNL nu mai are încredere că poate reuși singur și caută să își găsească sprijin în parteneri, chiar și de conjunctură.
„În politică, frica de izolare poate genera decizii pripite, iar propunerea domnului Ciucă pentru o coaliție de dreapta pare să reflecte tocmai acest lucru. PNL nu mai are încrederea că poate reuși singur și caută să își găsească sprijin în parteneri, chiar și de conjunctură.
În loc să vină cu o viziune clară și coerentă pentru viitorul țării, se vede nevoit să recurgă la astfel de alianțe, nu dintr-o dorință autentică de unitate, ci, mai degrabă, din teama de a pierde teren în fața altor formațiuni politice.
În ciuda apelului lui Ciucă la o coaliție de dreapta, istoria recentă a arătat că relațiile dintre PNL și alte partide de dreapta, precum USR, au fost adesea tensionate. Declarația lui Ciucă fiind mai degrabă o expresie a disperării decât o strategie politică solidă, trădează și neputință de a gestiona relațiile inter-partide într-un mod productiv.
Aceasta nu este o soluție pentru cetățeni, ci mai mult un mecanism de supraviețuire politică”, a afirmat Alexandru Cordoș.
Social democratul clujean mai spune că partidele de dreapta, deși aparent împărtășesc idei comune, au avut mereu relații complexe, pline de tensiuni și diferențe de viziune. „În teorie, o coaliție de dreapta poate părea atractivă, dar practica ne-a arătat în repetate rânduri că astfel de alianțe improvizate sunt deseori marcate de tensiuni, conflicte și instabilitate, lăsând cetățenii să plătească prețul”, a mai declarat Alexandru Cordoș, pentru ZIUA de CLUJ.
PNL se bucură de „roadele” coaliției cu PSD
În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, e greu de crezut că PNL va renunța la PSD și implicit la o colaborare confortabilă pentru a se aventura cu partide care până acum s-au opus PNL.
„Afirmațiile domnului Nicolae Ciucă legate de intenția PNL de a construi o coaliție de dreapta după alegerile din noiembrie-decembrie 2024 sunt menite să poziționeze Partidul Național Liberal ca principal adversar politic al partenerului său de coaliție, PSD și să împiedice electoratul PNL care ar dori să voteze cu alți candidați (mă refer în primul rând la Elena Lasconi - USR, sau cu Mircea Geoană care este candidat independent sau chiar cu George Simion – candidatul AUR) să împiedice acest electorat, deci, să voteze cu candidații respectivi .
Este însă o strategie electorală destul de clară (afirmația sau apelul către partidele de dreapta – n.red) dar nu beneficiază de un capital de credibilitate înalt, deoarece PNL guvernează chiar cu PSD.
Și, așa cum am văzut, PNL se simte bine în guvernarea cu Partidul Social Democrat. De asemenea, a profitat din plin de „roadele” acestei guvernări.
E greu de crezut că PNL va renunța pentru a se aventura cu partide care până acum s-au opus PNL. Pe de altă parte, PNL nici nu va fi pus în poziția de a realiza o coaliție guvernamentală dintr-o postură de partid dominant.
Aceste declarații trebuie înțelese în economia aceasta a calculului conform căruia și domnul Ciucă este un candidat destul de puțin convingător, lucru pe care oarecum l-a înțeles și domnia sa. Și PNL se află în pierdere de teren iar poziționarea în rivalitate cu PSD ar putea să îl întărească pe flancul său drept. Domnul Ciucă își dorește să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor pentru că altfel PNL s-ar afla într-o situație de marginalizare în acest scrutin. De aceea, trebuie să aibă un discurs mai susținut, mai puternic, orientat împotriva PSD, chiar dacă este destul de limpede că PNL nu va face nimic care să rupă coaliția cu PSD”, a spus Sergiu Mișcoiu, pentru ZIUA de CLUJ.