Ce vrea UDMR pentru Constituţie: fără stat naţional şi maghiara - limbă regională

Ce vrea UDMR pentru Constituţie: fără stat naţional şi maghiara - limbă regională
Propunerile au fost făcute de liderul de grup parlamentar, clujeanul Mate Andras Levente.

Grupul parlamentar al UDMR a prezentat Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, temele propuse de Uniune privind amendarea Constituţiei, informează site-ul oficial al Uniunii. Deputatul Mate Andras a spus, pentru ZIUA de CLUJ, că printre teme se află renunţarea la caracterul naţional al statului şi alegerea preşedintelui de către Parlament.

Parlamentarii UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor au efectuat o sinteză a tematicilor pe care le propun pentru modificare. Pe parcursul acestei săptămâni, fiecare partid parlamentar pregăteşte propriile tematici de revizuire a Constituţiei, urmând ca amendamentele să poată fi depuse de către partidele politice până la finalul lunii mai a acestui an.

„Propunerile UDMR se axează în principal pe recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului." - a declarat Máté András Levente, deputat de Cluj şi vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. Máté a adăugat că referitor la structura Parlamentului, UDMR sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu o departajare clară a competenţelor celor două camere. Totodată, referitor la drepturile minorităţilor naţionale, UDMR se pronunţă pentru introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare şi principiile înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale."Dorim să garantăm prin Constituţie obligativitatea consultării organizaţiilor legitime de reprezentare a intereselor minorităţilor naţionale în procesul adoptării de decizii sau luarea de măsuri privind drepturile şi libertăţile acestora." - a informat deputatul Mate Andras, citat se site-ul UDMR.

Temele propuse de Uniune vizează şi aspecte referitoare la rolul şi atribuţiile instituţiilor statului. „Credem cu fermitate în principiul separării puterilor în stat, motiv pentru care, prin propunerile noastre, am încercat să clarificăm raporturile interinstituţionale dintre puterile statului prin eliminarea suprapunerilor existente şi a conflictelor ce provin din aceste suprapuneri care de multe ori blochează funcţionarea statului şi contribuie la conturarea unei imagini negative a României în afara ţării."- a declarat deputatul de Cluj. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor a adăugat că propunerile actuale reprezintă doar o conturare a tematicilor principale propuse spre modificare, urmând ca în următoarele două luni, comisia să elaboreze şi amendamentele concrete.

Mate a declarat marţi seară, pentru ZIUA de CLUJ, că printe temele formulate se află renunţarea la caracterul naţional al statului român, alegerea preşedintelui de către Parlamentul României şi folosirea limbii maghiare în regiuni cu pondere mare a etnicilor maghiari. "Sunt doar teme formulate, iar până pe 15 mai vor fi propunerile finale pentru cum să arate textul constituţional", a conchis Mate.

Comenteaza