Cine sunt „anonimii” care vor să ne reprezinte în parlament

Cine sunt „anonimii” care vor să ne reprezinte în parlament
Principalele formaţiuni politice, PNL, PSD şi UDMR, şi-au stabilit candidaţii aşa-zis eligibili pentru alegerile din 11 decembrie. Doar trei actuali parlamentari au şansa obţinerii unui nou mandat, restul vor fi parlamentari-boboc.

Majoritatea celor care vor bate pentru prima oară la porţile parlamentului sunt politicieni cu destulă notorietate câştigată în administraţia locală, cum ar fi liberalii Călin Tuluc, consilier judeţean la al doilea mandat, Florin Stamatian, fost prefect şi consilier local cu vechime, Marius Mânzat, vicepreşedinte al consiliului judeţean şi Tudor Ştefănie, primar de lung parcurs al municipiului Turda sau UDMR-istul Csoma Botond, consilier local la al doilea mandat şi şef al UDMR Cluj.

Există chiar şi un fost vicepremier, e drept, de foarte scurt parcurs, Hegedus Csilla (UDMR). Nu mai puţin cunoscut, în ciuda vârstei fragede, este Horia Nasra, ajuns celebru datorită nu atât proaspătului său mandat de consilier local, cât mai degrabă controversatei sale ascensiuni la comanda interimară a social-democraţilor clujeni.

Există, însă, trei potenţial viitori parlamentari de Cluj, ale căror nume nu spun mare lucru celor cărora le vor cere votul. Pe unul dintre ei, „paraşutatul lui Blaga" Sorin Moldovan, l-am prezentat deja.

Două nume-surpriză propune "gaşca tânără" care conduce PSD Cluj. E vorba de proaspătul consilier judeţean Vasile Ilea, cocoţat direct deschizător al listei de candidaţi pentru Senat şi de Cristina Burciu din Turda, locul trei pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaţilor.

Nici unul dintre ei nu a făcut, de-a lungul timpului, ceva suficient de notabil (fie în bine, fie în rău) încât să fi devenit personajul vreunui material de presă. Drept urmare, singurele lucruri pe care vi le putem prezenta despre ce doi le-am colectat din CV-urile lor depuse la partid odată cu dosarele de candidatură.

Încălcând codul bunelor maniere, nu vom începe cu doamna Burciu, ci cu Vasile Ilea, pentru simplul motiv că acesta râvneşte la o demnitate ceva mai înaltă. Clujean get-beget, Ilea are 46 de ani şi, ca pregătire, e inginer specialist în biotehnologie, calificare obţinută la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1999.

Membru al PSD din 1993 (la acea vreme partidul se numea PDSR), Ilea a trăit până acum aproape exclusiv de pe urma propriilor afaceri, făcându-şi chiar un titlul de mândrie din faptul că nu a făcut afaceri cu statul.

Dacă în prezent se ocupă şi cu organizarea de evenimente, principala sa afacere, care l-a făcut cunoscut, spune el, în rândul a numeroase generaţii de studenţi, a fost cea cu toci şi robe, confecţionate şi vândute studenţilor în prag de absolvire pentru ceremoniile specifice evenimentului.

Ilea a beneficiat, e drept, pentru puţin timp, şi de o mică sinecură din partea partidului, între anii 1997 şi 1999 fiind angajat ca responsabil fonduri europene la Regia Autonomă a Domeniului Public.

Absolventă, în 1992, a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Babeş-Bolyai, specializarea finanţe-bănci, Cristina Burciu (47 de ani) a mai absolvit un master în specializarea management în administraţie, instituţii de credit şi societăţi comerciale la Universitatea (particulară) Bogdan Vodă.

De la absolvire până în 2013 a lucrat aproape exclusiv în domeniul bancar, având în CV sucursalele turdene ale defunctei Bănci Agricole, dar şi ale Raiffeisen Bank, Piraeus Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. A avut şi o escapadă în emisfera sudică, în anii 2003-2004 lucrând ca „finance officer" la sucursala Kraft Foods din Melbourne.

În 2013 era şefă a agenţiei Intesa Sanpaolo Bank din Turda, când pare să se fi produs un moment de inflexiune în cariera şi viaţa sa. În acel an s-a înscris în PSD şi, ca prin minune, instantaneu a apărut sinecura.

Drept urmare şi-a abandonat complet cariera bancară în favoarea unui job la stat, fiind angajată director economic la Compania de Apă Arieş Turda (CAAT), unde director general era noul său şef de partid, Cristian Matei, preşedintele PSD Turda.

Odată ales primar astă-vară, el i-a lăsat funcţia drept moştenire, aşa că, în acest moment, candidata de deputat a PSD, specialista în finanţe-bănci Cristina Burciu, este director general interimar al CAAT.

Comenteaza