Cine sunt cei doi clujeni din Guvernul Orban. Miniştrii îşi preiau mandatele

Cine sunt cei doi clujeni din Guvernul Orban. Miniştrii îşi preiau mandatele

Guvernul condus de Ludovic Orban, care a depus, luni seară, jurământul la Palatul Cotroceni, are în componență și doi clujeni - Adrian Oros și Marcel Boloș.

Două din ministerele Guvernului Orban sunt conduse de clujeni. Este vorba despre Adrian Oros, ministru al Agriculturii și Marcel Boloş, ministru al Fondurilor Europene.

Noul ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a preluat marţi dimineaţa mandatul de la Petre Daea, presa neavând acces la discuţiile celor doi oficiali. Conform Agerpres, Oros a venit la Ministerul Agriculturii în jurul orei 8:00 şi a avut o întrevedere de aproximativ o oră şi jumătate cu fostul şef de la Agricultură. Ulterior, Petre Daea a părăsit instituţia nu înainte de a le mulţumi angajaţilor pentru munca depusă împreună la MADR.

Cine este Adrian Oros

Adrian Nechita Oros are 54 de ani, este Doctor în ştiinţe medicale – domeniul medicină veterinară şi prorector al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Oros este vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România, deputat PNL la al doilea mandat, membru PNȚCD până în 2007. De asemenea, Oros a deținut funcţia de vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. 

În perioada 2009-2012 a fost președintele PNL Cluj-Napoca. Adrian Oros a ocupat funcția de director al Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj în 2000-2001 și 2008-2009.

Conform celei mai recente declarații de avere, completată în iunie 2019, Adrian Oros are un teren intravilan de 1.700 mp și o casă de 280 mp în Florești (Cluj), un teren agricol de 4.100 mp în Jucu (Cluj), un apartament de 71 mp în Cluj-Napoca, un autoturism BMW și unul Skoda, un depozit bancar de 5.000 de euro, dar a contractat și un împrumut de la BRD de 100.000 de euro în 2008, scadent în 2033. În ultimul an fiscal încheiat, Adrian Oros a încasat 125.000 de lei din indemnizația de deputat, 135.000 de lei ca profesor universitar și 25.000 de lei de la Colegiul medicilor veterinari, iar soția lui, aproape 20.000 de lei salariu de la un laborator de tehnică dentară, scrie G4Media.

Cine este Marcel Boloş

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este din Oradea, iar înainte de a deveni directorul ADR Nord-Vest a ocupat, timp de aproape doi ani, funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş. De asemenea, în perioada 2013-2015 a fost director general şi coordonatorul Autorităţii de Management Programul Operaţional Sectorial "Transport" şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii. De asemenea, a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în anii 2012 şi 2013.

A ocupat şi funcţia de director executiv în Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei Oradea în perioada 2008-2012. De altfel, acesta a mai lucrat pentru Primăria Municipiului Oradea pe diferite funcţii între anii 1993 şi 2000. În perioada 2005-2008 Boloş a fost directorul economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar al Consiliului Local Oradea.

Marcel Boloş este şi profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea şi are un doctorat în contabilitate - “Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” - obţinut la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice. În perioada 1999-2015, Boloș a mai predat la aceeaşi facultate ca: asistent universitar; lector universitar doctor şi conferenţiar universitar doctor la catedra de Finanţe Contabilitate. Marcel Boloş a publicat sau a contribuit la diferite lucrări şi articole de specialitate în domeniul economic.

Comenteaza