Cine sunt noii parlamentari ai Clujului

Cine sunt noii parlamentari ai Clujului
Potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ, ştim deja cine sunt primii noi parlamentari de Cluj

Potrivit datelor comunicate de BEJ, în judeţul Cluj, ordinea partidelor care au depăşit pragul electoral la nivel naţional este:

Senat

PNL - 27,99%
PSD - 26,17%
USR - 15,34%
UDMR - 14,64%
ALDE - 5,05%
PMP - 3,295%

Camera Deputaţilor

PNL - 27,63%
PSD - 25,92%
USR - 15,25%
UDMR - 14,49%
ALDE - 5,38%
PMP - 3,15%

Potrivit acestor rezultate, în mod direct liberalii clujeni au obţinut un mandat de senator şi trei de deputat, social-democraţii s-au ales cu un senator şi doi deputaţi, în vreme ce USR şi UDMR au garantate, la rândul lor, câte o poziţie de deputat. Astfel, în acest moment, ştim cu certitudine numele a nouă dintre viitorii 14 parlamentari de Cluj. Aceştia sunt: senatori - Marius Nicoară (PNL) şi Vasile Ilea (PSD), respectiv deputaţi - Florin Stamatian, Adrian Oros şi Sorin Moldovan de la PNL, Horia Nasra şi Cornel Itu din partea PSD, respectiv Emanuel Ungureanu (USR) şi Csoma Botond (UDMR).

Dacă repartizarea celorlalte cinci mandate (două de senator şi trei de deputaţi) s-ar face, pe baza resturilor, exclusiv la nivelul judeţului, USR şi UDMR ar câştiga, la rândul lor, câte un mandat de senator, pentru Mihai Goţiu, respectiv Laszlo Attila, în vreme ce ultimele trei mandate de deputaţi ar merge către PSD, USR şi ALDE, acestea revenind lui Cristina Burciu, Adrian Dohotaru, respectiv Steluţa Cătăniciu. Astfel, configuraţia politică a noii garnituri parlamentare de Cluj ar urma să fie PNL şi PSD câte un senator şi trei deputaţi, USR, un senator şi doi deputaţi, UDMR un senator şi un deputat şi ALDE, un deputat.

Numai că noua lege electorală stabileşte că resturile de voturi neutilizate merg în aşa-numitul coş naţional, redistribuirea acestora urmând a fi făcută, într-o primă etapă, pe baza unui algoritm matematic simplu, în funcţie de resturile fiecărei formaţiuni politice din fiecare judeţ, urmând ca ceea ce nu se va atribui nici acum să fie redistribuit într-o a treia etapă, pe bază de negocieri politice la Bucureşti.

Acest lucru poate genera surprize, astfel încât nu e exclus ca ALDE să rămână fără parlamentari de Cluj, ultimul mandat de deputat neatribuit putând ajunge la UDMR, pentru Hegedus Csilla sau chiar la PMP, pentru Rareş Rusu. Mult mai improbabil, dar nu imposibil ar fi ca ALDE sau PMP să obţină şi câte un mandat de senator în defavoarea UDMR sau a USR. Dechizători de liste la ALDE şi PMP pentru Senat sunt Radu Silaghi, respectiv Ştefan Burlacu.

 

Comenteaza