Cine vor fi deputaţii şi senatorii Clujului

Cine vor fi deputaţii şi senatorii Clujului
Conform unei analize ZIUA de CLUJ pe baza votului politic acordat în 10 iunie în judeţ, viitorii parlamentari ai Clujului ar fi majoritari de la USL. De la Cluj, doar PDL şi-ar mai trimite reprezentanţi în Parlamentul României.

În 2008, PDL câştiga toate cele patru colegii uninominale din municipiu şi pe cele două de senator. PNL avea doi deputaţi şi un senator, PSD, la fel, iar UDMR, doi deputaţi. Dacă alegerile pentru Parlamentul României ar avea loc acum situaţia s-ar schimba serios: USL ar obţine şapte fotolii de deputaţi şi trei de senatori, iar PDL, trei deputaţi şi un senator, în condiţiile în care noile prevederi legale arată că nu va mai exista redistribuire de voturi, câştigătorul colegiului fiind desemnat cel care ia cele mai multe voturi. În Cluj sunt 10 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat.

În simularea ZIUA de CLUJ a fost luat în considerare votul politic (cel acordat pentru listele de Consiliu Judeţean) în toate secţiile din judeţ. Rezultatele au fost obţinute prin însumarea voturilor din fiecare secţie sau localitate componentă a fiecărui colegiu.

Reprezentanţii USL ar câştiga, în condiţiile votului politic de la alegerile locale din 10 iunie, trei din cele patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor din Cluj-Napoca. Astfel, în Colegiul 1 (parte Mănăştur - Grigorescu), candidatul USL ar obţine 40% din voturi, faţă de cel al PDL, cotat la 34,1%. În prezent, deputatul din colegiu este Mircia Giurgiu, ales pe listele PDL. În Colegiul 2 (Zorilor, Hasdeu, Andrei Mureşanu, parte Mănăştur), candidatul USL ar obţine 39,4%, faţă de 36,9%, cât ar contabiliza candidatul PDL. În prezent, acest colegiu este reprezentat de deputatul PDL Daniel Buda. În Colegiul 3 (Centru, Ghergheni, parte Andrei Mureşanu) ecartul ar fi şi mai mare: reprezentantul USL ar câştiga cu 41,4%, iar cel al PDL ar fi votat de 31,9%. În 2008, postul de deputat în acest colegiu era câştigat de Petru Călian, pe listele PDL. Un singur colegiu ar câştiga PDL în Cluj-Napoca dacă s-ar păstra rezultatele votului politic acordat pe 10 iunie: Colegiul 4 (Dâmbu Rotund, Iris, Gruia, Mărăşti şi Someşeni). Aici, un posibil candidat USL ar obţine doar poziţia a doua (34,2%), după cel al PDL (37,8%). Colegiul este reprezentat acum de Adrian Gurzău, ales tot pe listele PDL.

Colegiile 5 (zona Gherla) şi 6 (zona Dej) ar fi controlate de candidaţii USL, care şi-ar surclasa contracandidaţii la scor dacă alegerile ar avea loc acum. Astfel reprezentantul USL ar câştiga cu 50,9% în faţa celui de la PDL (25,8%). În 2008, în acest colegiu a fost ales Horea Uioreanu (PNL), ales la scrutinul local din 10 iunie în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. În Colegiul 6, un candidat al USL ar fi votat de 53,9% dintre locuitori, pe când cel al PDL ar obţine 22,2% din electorat. În prezent, deputatul colegiului este Cornel Itu, ales al PSD. Colegiul 7 (zona Câmpia Turzii) mai diminuează ecartul între USL şi PDL. Candidatul Uniunii ar fi votat de 38,9% dintre electori, iar cel democrat-liberalilor, de 24,2%. În 2008, Vasile Soporan, reprezentant atunci al PSD, a câştigat mandatul în Colegiul 7. Între timp, a renunţat la mandat. În Colegiul 8 (zona Turda), candidatul USL ar câştiga la limită (32,7% faţă de 30,2%) alegerile dacă s-ar păstra votul politic din 10 iunie. Prin redistribuire, Virgil Pop (PNL) a câştigat atunci mandatul, aflat în arest preventiv. Între timp, a fost condamnat definitiv şi şi-a pierdut postul de deputat.

În cel de-al 9-lea Colegiu (zona de munte) şi cel de-al 10-lea (zona Huedin), situaţia e inversată, cu PDL câştigător. Astfel, în Colegiul 9, candidatul PDL ar câştiga cu 37% alegerile, reprezentantul USL fiind cotat la 33,6%. În 2008, tot prin redistribuire, postul a revenit lui Palfi Zoltan (UDMR), decedat între timp. Ultimul colegiu ar fi câştigat, de asemenea, de candidatul PDL, cu 31,6%, urmat de cel al USL, cu 27,8%. În prezent acolo este deputat Mate Andras Levente (UDMR).

Situaţia este oarecum similară în cele patru colegii uninominale din judeţ pentru alegerea senatorilor: trei dintre ele ar fi câştigate de reprezentanţi ai USL şi unul de cel al PDL. În Colegiul senatorial 1 (jumătatea vestică a municpiului Cluj-Napoca), reprezentantul USL ar fi votat de 39,7% dintre electori, pe când cel al PDL ar obţine 35,5%. În prezent, senatorul Colegiului 1 este Mihail Hărdău (PDL). În cealaltă jumătate a municipiului, corespunzătoare Colegiului senatorial 2, candidatul USL ar obţine 38%, iar cel al PDL - 34,7%. Colegiul este reprezentat acum de Şerban Rădulescu, ales din partea PDL, trecut între timp la PC. Colegiul 3 (zona Dej, Gherla, Câmpia Turzii) ar fi dominat categoric de un candidat al USL, care ar obţine 47,6% din voturi, faţă de doar 24,1% cât ar lua candidatul PDL. În prezent, colegiul este reprezentat de senatorul liberal Marius Nicoară. În schimb, PDL ar câştiga la limită Colegiul 4 (Turda, zona de munte, Huedin): votul politic dat pe 10 iunie arată următoarea distribuţie: PDL 32,9% iar USL 31,1%. Alexandru Cordoş (PSD) este actualul senator al colegiului.

Alina Bîrsan, Titus CRĂCIUN

 

 

Etichete
Comenteaza