Cioloş, la Cluj: "Dacă nu era ordonanţa 13, am fi intrat în Schengen"

Cioloş, la Cluj:
Fostul premier Dacian Cioloş susţine că, dacă nu ar fi existat situaţia creată de ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 13, România ar fi intrat în acest an în Spaţiul Schengen cel puţin cu aeroporturile.

Este important ca România să dea garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, ci şi al clasei politice, afirmă Cioloş, spunând că ţara  trebuie să arate că poate menţine o creştere economică sănătoasă pe termen lung.

"Dacă nu ar fi fost situaţia prin care am trecut la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lui februarie cu Ordonanţa nr. 13, ar fi fost şanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spaţiul Schengen cu aeroporturile cel puţin, cu spaţiul aerian.

Este important să dăm garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, pentru că societatea şi-a făcut temele foarte bine, şi mai ales la nivelul clasei politice, să aratăm că putem menţine o creştere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară.

Unul dintre atuurile României este acela că este unul dintre statele europene cu cel mai mare potenţial de creştere economică pe termen mediu şi lung, care înseamnă atragere de investiţii. Când luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluţia economică, punem cumva frână acestui proces", a spus Cioloş.

Fostul prim-ministru al României şi comisar european a susţinut la Cluj că ţara noastră trebuie să se orienteze spre nucleul dur al UE şi să stabilească un calendar realist de aderare la zona euro. "E important să avem viziune să mergem spre nucleul dur, dar trebuie să părăsim acest mod de manifestare conjuncturală pe care l-am avut până acum în luarea deciziilor europene, am făcut alianţe conjuncturale cu unele state membre, în funcţie de subiectul respectiv.

Zona euro este un nucleu dur al UE, Franţa, Germania, Olanda, Italia, Spania sunt ţări care contează în procesul decizional. Mi se pare esenţial să avem un dialog pe subiecte politice cu tările respective. Grupul de la Vişegrad este cu altă abordare, dar după părerea mea cântăreşti mult mai greu la nivelul UE când vii cu abordări pozitive, decât atunci când vii cu idei negative şi blochezi anumite decizii.

Acesta este atuul României. Cred că trebuie să ne asumăm în continuare un calendar realist de aderare la zona euro care să vizeze ţinte de obiective şi mai puţin date pe care ştim că nu le putem respecta", a explicat fostul comisar european.

El consideră că este important să pregătim temeinic preluarea preşedinţiei UE, în prima parte a anului 2019, atât din punct de vedere instituţional, cât mai degrabă vizionar. Potrivit acestuia, România poate să devină mai relevantă în perioada următoare şi România poate să facă în aşa fel încât să nu fie o victimă a dezbaterilor europene şi a deciziilor care se vor lua privind viitorul Uniunii Europene, ci să creeze o oportunitate pe care s-o valorifice.

"Să renunţăm la o abordare de periferie şi să ne poziţionăm în centrul dezbaterilor, în nucleul dur al dezbaterilor. Cât timp vom avea o abordare de periferie, să mergem pe sub bară, fără să derajăm prea mult, nu avem pretenţii de la alţii să ne vadă altfel", a spus Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a participat, joi, la dezbaterea cu tema „UE post-Brexit şi locul României. De la scenarii la realităţi", organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională „Citadel" al Facultăţii de Studii Europene a UBB.

Comenteaza