Clujeanul Vasile Dîncu, apel pentru reconstrucția Ucrainei: „Este foarte important să fie mobilizat mediul privat”

Clujeanul Vasile Dîncu, apel pentru reconstrucția Ucrainei: „Este foarte important să fie mobilizat mediul privat”
| Foto: Facebook.com/vasilesebastiandincu

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că este foarte important să fie mobilizat mediul privat în privinţa reconstrucţiei Ucrainei.

Senatorul PSD Cluj susține că doar business-ul privat va putea să creeze, să reconstruiască cu adevărat Ucraina şi societatea ucraineană.

"Cred că în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei trebuie să facem, cum a spus preşedintele Zelenski, să trecem de la promisiuni la fapte concrete. (...) Un lucru care este foarte important este acela de a crea încredere. Proiectul de a crea încredere în reconstrucţia Ucrainei este foarte important. Între guverne se face mai simplu acest lucru, putem între guverne să facem şedinţe comune, cum se întâmplă astăzi, să semnăm documente strategice. Este important să câştigăm încrederea mediului de afaceri. Cred că până la urmă doar business-ul privat va putea să creeze, să reconstruiască cu adevărat Ucraina şi societatea ucraineană. O altă dificultate pe care o avem în acest moment şi pe care o putem surmonta probabil este aceea că este pentru prima dată când se face un plan Marshall pentru Ucraina, dar acest lucru se face în timp ce agresiunea rusă produce în continuare ruine în Ucraina şi acest lucru este mult mai complicat pentru noi, pentru planificatorii reconstrucţiei", a spus Dîncu la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina sub înaltul patronaj al premierilor României şi Ucrainei.

Parlamentarul clujean a adăugat că deja Comisia Europeană a făcut un plan şi a proiectat, în mare, chiar şi o sumă pentru reconstrucţia Ucrainei, dar este foarte important să fie mobilizat mediul privat, "pentru că încrederea şi solidaritatea, modul în care mediul privat va fi cointeresat este o cheie foarte importantă".

Vasile Dîncu a mai subliniat că este foarte important ca acum, "când dramele se succed în lume" şi există pericolul ca opinia publică să uite o dramă pentru că vine alta, să fie gândită reconstrucţia Ucrainei.

"Aici vorbim despre reconstrucţia Ucrainei, a prietenilor şi vecinilor noştri, dar cred că trebuie să ne gândim în acest moment la ceea ce se întâmplă în lume, că avem nevoie de fapt de o reconstrucţie a lumii, avem nevoie să regândim întreaga reconstrucţie a lumii pentru că trăim într-o lume a divizării, a separării", a conchis Dîncu. 

Comenteaza