Clujul are deja două voturi pentru a deveni capitală de regiune

Clujul are deja două voturi pentru a deveni capitală de regiune
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a afirmat că „evident" capitala regiunii de nord vest nu poate fi decât la Cluj.

În toiul disputelor din USL privind stabilirea capitalelor viitoarelor regiuni, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preşedintele organizaţiei bistriţene a PSD, Emil Radu Moldovan, recunoaşte că Clujul este cel mai îndreptăţit să revendice statutul de capitală a regiunii de nord vest. Varianta mai multor capitale într-o regiune are şi ea adepţi în zona noastră.

După votul, firesc, al clujenilor, Clujul pare să aibă sprijinul încă unui judeţ din cele şase ale potenţialei viitoare regiuni de nord vest. Deşi este adeptul împărţirii competenţelor regionale între toate judeţele componente, şeful judeţului Bistriţa-Năsăud vede o singură posibilă capitală a regiunii noastre. „Treaba asta cu mai multe capitale este, de fapt, o încercare a copierii sistemului de la Bruxelles, cu instituţiile regionale distribuite în tot teritoriul şi nu concentrate într-un singur loc, ceea ce mi se pare un lucru foarte corect. Dar, dacă vorbim de capitală, în cazul regiunii noastre, evident că aceasta nu poate fi decât la Cluj", a declarat Moldovan.

Bihorul este considerat cel mai periculos potenţial „uzurpator" al poziţiei Clujului. „Din informaţiile pe care le-am primit la Bucureşti, Bihorul nici nu se gândeşte să nu fie capitală regională, iar, în condiţiile în care poziţia USL Cluj este extrem de firavă la vârful deciziei politice (drept dovadă, n-au reuşit să obţină nici un ban pentru proiectele importante ale Clujului), există riscul extrem de mare fie să pierdem poziţia de capitală a regiunii în favoarea Bihorului, fie să se rupă regiunea de nord vest în două", a afirmat senatorul PDL Alin Tişe. Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a refuzat, însă, să facă orice comentariu. „Dacă veţi verifica în presa locală din Oradea, veţi vedea că eu nu comentez niciodată scenarii şi zvonuri. Deocamdată există doar variante de regionalizare lansate pe piaţă de unul sau de altul. În momentul în care va exista un proiect oficial asumat public de guvern sau de USL, vom putea discuta orice aspect, până atunci nu fac comentarii", a spus Bolojan.

Vicepreşedintele consiliului judeţean Satu Mare, Mircea Govor, vrea să împace pe toată lumea. „Eu susţin ideea premierului, cu mai multe capitale. Ar împăca pe toată lumea, că de asta a propus-o premierul. Decât să se işte discuţii, mai bine aşa", a declarat Govor. Amintim că, sub presiunea numeroşilor „baroni locali" care se vor lideri regionali, premierul a propus, drept soluţie de compromis, crearea mai multor capitale într-o regiune, fiecare cu domeniul său de activitate, de tipul capitală economică, capitală administrativă, capitală culturală sau capitală politică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a explicat că, în cazul regiunii de nord vest, Clujul ar fi capitala „all in one". „Sigur, e şi asta cu mai multe capitale o variantă, dar importantă cu adevărat e capitala administrativă. La nivelul regiunii noastre, Clujul are integrate toate tipurile de capitală şi economică şi culturală şi administrativă şi politică şi medicală şi de care or mai fi", afirmase Uioreanu, zilele trecute. Adept al unei singure capitale s-a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, dar el a avut o altă opţiune. „Evident că am dori ca la comanda viitoarei regiuni să fie Maramureşul, pentru că oriunde te duci în lume Maramureşul înseamnă ceva", spunea Ciceu. Pe de altă parte, la curent cu mai vechile dueluri între Cluj şi Bihor pentru custodia sediilor regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Direcţiei Vamale, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, se declara adeptul regiunilor multicefale. „Cred că nu e o idee rea asta cu mai multe capitale, pentru că întotdeauna discuţiile legate de locul în care să fie sediul instituţiilor regionale au creat conflicte. Împărţirea instituţiilor regionale între mai multe judeţe cred că e varianta cea mai bună", aprecia Marc.

 

 

Comenteaza