Clujul are, în sfârşit, un ministru. În umbră

Clujul are, în sfârşit, un ministru. În umbră
Alin Tişe este ministrul Internelor, Administraţiei şi Dezvoltării Regionale în guvernul din umbră al PDL condus de Cătălin Predoiu.

Democrat-liberalii şi-au anunţat ieri componenţa guvernului din umbră. Dacă, în continuare, în guvernul adevărat n-au acces, clujenii au un ministru în cabinetul portocaliu al lui Cătălin Predoiu. Senatorul Alin Tişe va gestiona un portofoliu care comasează ministerele conduse cândva de Vasile Blaga şi Elena Udrea.

În fapt, Tişe a obţinut titulatura portofoliului de care s-a ocupat şi în calitate de vicepreşedinte al partidului. „Sunt extrem de onorat că membrii conducerii partidului s-au gândit la mine. Consider că este rezultatul competenţei profesionale pe care am acumulat-o şi am demonstrat-o pe administraţie şi dezvoltare regională, dar şi al rezultatelor electorale foarte bune ale organizaţiei clujene a PDL", a declarat Tişe. El spune că va avea de coordonat un veritabil colos. „Acest minister este un minister-colos cu 26 de entităţi în subordine. Practic vom avea competenţe pe tot ce înseamnă afaceri interne", a explicat Tişe. El spune că unul din proiectele sale prioritare va fi elaborarea soluţiei PDL privind regionalizarea României. „Categoric PDL va avea un punct de vedere oficial referitor la regionalizarea României, un proiect propriu pe care, sigur, îl va elabora echipa mea. Nu pot să spun că vom veni cu un proiect-alternativă, pentru că, deocamdată, actuala putere nu are nici un proiect pe care să-l fi lansat în dezbatere publică, despre care să poţi spune dacă e bun sau rău", a spus Tişe.

Noul „ministru" spune că PDL este primul partid din România care îşi formează un veritabil guvern din umbră. „Acest guvern alternativă nu e o structură menită doar să demoleze proiectele puterii, ci este un proiect de construcţie, un proiect de opoziţie, care are ca scop recredibilizarea PDL prin soluţiile alternative pe care le va propune. Vom sta cu lupa pe derapajele incredibile ale acestui guvern iresponsabil, dar vom fi un guvern pro-activ, nu doar reactiv la prostiile USL. Este pentru prima oară în România când un partid îşi pregăteşte din timp, lucrând doi, trei ani în opoziţie, viitorii membri ai guvernului, viitorii miniştri şi secretari de stat, pentru că miniştrii guvernului din umbră vor fi miniştrii viitorului guvern PDL, atunci când vom prelua puterea", a afirmat Tişe.

Interesant este că, în alcătuirea guvernului din umbră, democrat-liberalii au respectat doar în parte ceea ce ei înşişi deciseseră la puţină vreme după congres. Aşa cum se întâmplă în majoritatea partidelor, o parte dintre vicepreşedinţii PDL au primit în gestiune domenii de activitate similare portofoliilor ministeriale, tot ca în cazul celorlalte partide, aceştia urmând a fi asimilaţi miniştrilor. Mai mult, vicepreşedinţii în cauză au primit în subordine şi secretari executivi asimilaţi secretarilor de stat. Doar cinci miniştri ai „guvernului" Predoiu sunt şi vicepreşedinţi responsabili cu aceolaşi domeniu de activitate: Alin Tişe, Andreea Paul, Ştefan Gheorghe, Alexandru Nazare şi Raluca Turcan. Au apărut chiar rocade spectaculoase. Spre exemplu, Radu F. Alexandru este vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale, totuşi el a fost numit ministru al Culturii, în vreme ce ministru de Externe este Radu Carp, secretar executiv pentru educaţie, cercetare, cultură şi culte. Sulfina Barbu este vicepreşedinte pentru politici sociale şi relaţia cu sindicatele, totuşi, în virtutea antecedentelor sale, a fost desemnată ministru al Mediului, în vreme ce ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale e Caludia Boghevici. Un caz interesant este cel al Cristinei Dobre, vicepreşedinte pentru Sănătate, care a cedat, totuşi, funcţia de ministru lui Dragoş Şerban, mulţumindu-se doar cu rolul de secretar de stat.

Guvernul din umbră al PDL

Prim-ministru - Cătălin Predoiu
Ministrul Afacerilor Externe - Radu Carp
Ministrul Apărării Naţionale - Marinică Dinică
Ministrul Internelor, Administraţiei şi Dezvoltării Regionale - Alin Tişe
Ministrul Justiţiei - Monica Macovei
Ministrul Economiei - Andreea Paul
Ministrul Finanţelor - Gheorghe Ialomiţianu
Ministrul Energiei - Lucian Bode
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Producţiei Alimentare - Ştefan Gheorghe
Ministrul Infrastructurii - Anca Boagiu
Ministrul Fondurilor Europene - Alexandru Nazare
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Claudia Boghevici, secretar de stat - Maria Moţa
Ministrul Mediului - Sulfina Barbu
Ministrul Sănătăţii - Dragoş Şerban, secretar de stat - Cristina Dobre
Ministrul Educaţiei şi Cercetării - Raluca Turcan, secretar de stat - Adrian Miroiu
Ministrul Culturii - Radu F. Alexandru
Ministrul Tineretului şi Sportului - Sorin Moldovan

 

 

Etichete
Comenteaza