Video Foto Clujul, "în vitrina" Bruxelles-ului! Un model de utilizare a fondurilor europene, dar cu focus pe a ține oamenii acasă și chiar de a atrage străini

Clujul, "în vitrina" Bruxelles-ului! Un model de utilizare a fondurilor europene, dar cu focus pe a ține oamenii acasă și chiar de a atrage străini
PE
PE
PE
PE
PE
PE

O delegație a Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European a participat, joi, la o dezbatere cu primarul Clujului, Emil Boc, pe tema „Prezentul și viitorul politicii de coeziune in UE și România”. Membrii delegației spun despre Cluj-Napoca că este un model de absorbție și utilizare a fondurilor europene, un oraș care are gândite proiecte înainte de a primii banii europeni și nu unul care așteaptă fonduri pentru ca abia apoi să decidă cum să le utilizeze, așa cum fac alte orașe care rămân cu un 70% din sume nefolosite. 

''Sunt foarte multe motive pentru care am revenit Cluj, dar două sunt foarte importante: primul este primarul Emil Boc, al doilea este Daniel Buda. Datorită muncii lor, Clujul este cunoscut la Bruxelles. Pentru că poți face miracole aici, la Cluj, dar dacă nu există nimeni care să le prezinte, să vă reprezinte pe dv. în fața Bruxelles-ului, rămân doar aici. Trebuie menționat aceste lucru. Datorită muncii acestor doi oameni, Clujul este parte din ''vitrina'' politicii Comisiei Europene. Poți avea un magazin excelent, cu bunuri fenomanale înăutru, de foarte bună calitate, dar oamenii vor judeca doar după vitrina care se vede la stradă. Clujul face parte din această vitrină. Avem nevoie de locuri precum este Cluj. Îmi face plăcere să revin la Cluj, unde echipa de aici reușește să implementeze cu succes proiectele europene prin intermediul politicii de coeziune. Clujul este o parte a portofoliului politicii de coeziune și, în baza acestui exemplu, invit orice coleg care se pronunță împotriva continuării politicilor de coeziune să vină la Cluj, să discute cu oamenii. Aș vrea să văd pe cel care poate susține că acest oraș nu merită un metrou!? În multe state europene întrebarea acută e câți bani putem primi în continuare, prin mecanismul de coeziune. Noi vorbim despre câștigători, nu doar despre investitori și beneficiari. Iată de ce e important să continuăm această muncă. Clujul dovedește că politica de coeziune are viitor, iar proiectele concrete din acest oraș sunt un exemplu în acest sens'', a declarat Andrey Novakov - EPP REGI Coordinator. 

''Soluția este să investim acum și rezultatele să le avem în viitor. Să investim banii în oameni, în copii și educație, pentru a salva viitorul copiilor noștri. Sunt bani suficienți, trebuie doar să-i luați și să-i folosiți eficient. Infrastructura este viitorul, viitorul creșterii economice. Aici, în Cluj, văd că este un domeniu prioritar. Germania este axată pe export, dar începem să avem probleme cu legăturile spre China, etc, din pricina crizelor actuale. Dar ne bucurăm că acum, și estul Europei ne cumpără produsele, ceea ce nu se întâmpla acum 20-30 de ani. Europa este viitorul copiilor noștri. Locul în care oamenii lucrează din greu împreună, și încearcă să facă ceea ce e mai bine pentru oameni. Uneori, e greu să le explici nemților de ce Europa de Est primește atâția bani europeni. Dar peste 20-30 de ani, vedem că e un ''win-win situation. Europa este singurul proiect pentru pace al lumii. Nu există un alt proiect care să militeze atât de mult pentru pace. Când ești memebru al UE, problema ta este să militezi pentru pace. Trebuie să oferim o șansă viitoarelor generații să locuiască în pace, să menținem această pace în Europa. Pacea este viitorul Europei'', a spus și Niels Geuking - EPP, MEP- Germania.

''Am fost în multe orașe care au primit bani europeni, dar puține pot fi date exemplu despre cum le-au folosit și sunt foarte plăcut surprins să văd cum le-a utilizat Clujulul. Bani au fost disponibili pentru multe orașe, dar nu toate au fost pregătite să îi folosească. Sunt unele care nu au folosit 70% din aceste fonduri, ceea ce e uimitor. E uimitor. De aceea unii spun că fondurile de coeziune nu funcționează. Dar există și exemple pozitive, precum este Clujul. Europa funcționează, dar e nevoie de doi ca să meargă lucrurile - noi punem la bătaie fondurile, dar e nevoie de autoritățile locale să le implementeze'', a declarat și Leopoldo Lopez Gil - EPP, MEP - Spania.

''La ultima mea vizită, am vizitat un centru de inovare construit pe fonduri europene. Diferența dintre Cluj și alte orașe europene este că orașul nu este doar un utilizator de bani europeni pentru proiecte tradiționale - drumuri, școli, etc, ci și pentru cele de tipul - valoare adăugată - care atrag specialiștii să revină în țară sau îi țin acasă pe cei care ar putea pleca în străinătate. Acest lucru face diferența. Aici vă adresați oamenilor tineri, educați, care ar putea trăi în New York sau Barcelona, dar datorită acestor proiecte vor rămâne în Cluj, ba chiar mai mult orașul poate atrage străini care să vină să lucreze în IT sau alte domenii", a conchis Andrey Novakov. 

În cadrul dezbaterii a fost vizionat și un video de prezentare al Clujului, cu accent pe proiectele implementate pe fonduri europene. Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit despre proiectul modernizării malurilor Someșului, în timp ce Ovidiu Câmpean a adus aminte de importanța consultării societății civile în dezvoltarea proiectelor pentru modernizarea orașului, cum se face în cadrul CIIC. 

„Este un exemplu vădit prin care am reușit să schimbăm fața orașului în această zonă. Sper ca politica UE să nu ia direcția reducerii, ci a menținerii susținute a acestor politici de coeziune”, a spus viceprimarul Clujului. 

„Politica de coeziune este una dintre soluțiile de a avea calitatea vieții în fiecare colț al Europei. România a implementat fonduri europene, iar dacă scădem contribuția pe care țara noastră a avut-o la bugetul Uniunii Europene, sunt aproape 60 de miliarde de euro care au intrat din Europa, de la aderare. Schimbările realizate din 2007 până în prezent nu pot fi negate, iar politica de coeziune a avut un rol fundamental. Din această perspectivă, Clujul este un campion al absorbției fondurilor europene – peste 420 de milioane de euro sunt deja implementate în oraș, și peste 4 miliarde de euro se află în implementare”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Vizita Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European la Cluj-Napoca

În contextul misiunii în România, pe care membrii Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European o efectuează în perioada 21-22 martie 2024, pentru a prezenta proiectele de succes ale orașelor și regiunilor și pentru a discuta provocările implementării politicii de coeziune, o delegație de eurodeputați a fost prezentă, joi, în municipiul Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la Primărie a avut loc o întâlnire cu ecosistemul local cu atribuții în politica de coeziune. Tema dezbaterii a fost „Prezentul și viitorul politicii de coeziune in UE și România”. 

Delegația Parlamentului European la Cluj-Napoca a fost compusă din:

- dl Andrey Novakov - EPP REGI Coordinator
- dl Leopoldo Lopez Gil - EPP, MEP - Spania
- dl Niels Geuking - EPP, MEP- Germania
alături de
- dl Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca
- dl Ovidiu Cîmpean - secretar de stat - Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- dl Dan Ștefan Tarcea - viceprimar al municipiului Cluj-Napoca

Comenteaza