Clujul, sub lupa liderilor PSD. "Ne vom uita cu atenţie"

Clujul, sub lupa liderilor PSD.
Victor Ponta a obţinut puţin peste 26% la Cluj, iar acest lucru i-ar putea costa pe liderii locali ai PSD.

PSD-ul a devenit o mină, după eşecul de la alegerile prezidenţiale: la toate nivelele se aud explozii. Nimeni nu mai e sigur de scaunul pe care stă: s-a cerut demisia lui Victor Ponta, candidatul la prezidenţiale învins - mai mult sau mai puţin surprinzător - de Klaus Iohannis, a strategului său, Liviu Dragnea şi, în general, a celor care au condus partidul, prea tineri, spun unii, pentru răspunderea pe care şi-au asumat-o.

Gâlceava nu urcă doar de jos. Cei din frunte au propriile răfuieli cu oamenii din subordine, iar cea mai concretă se îndreaptă către activistii din Transilvania. Pe zona albastră a Ardealului, singura insulă roşie este Hunedoara. Dintre judeţele cu populaţie majoritar românească, Sibiul a votat covârşitor pentru primarul său, iar Clujul a fost aproape la fel de "dreptaci", alegând Klaus Iohannis în proporţie de 73,82%.

"Ne vom uita cu atenţie la Cluj, să vedem dacă este cineva acolo care ar fi putut stopa acest val sau nu", a rostit marţi, ca o ameninţate directă şi nevoalată, Liviu Dragnea. Trei clujeni se pot întreba dacă sunt vizaţi: Ioan Rus, vicepreşedintele regional al PSD, Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, şi Aurelia Cristea, preşedintele PSD Cluj-Napoca, în condiţiile în care, în municipiu, Iohannis a obţinut 78% din sufragii.

Capul lui Rus l-a cerut şi senatorul Şerban Nicolae, într-o scrisoare de pe Facebook. "Locul lui Ioan Rus şi al lui Ilie Sârbu nu e în Partidul Social Democrat", a scris Nicolae, care a atacat întregul "grup de la Cluj", format din Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş. "Dacă era o formulă de succes, era în regulă. Dar nu e şi n-a fost niciodată. Ce a început cu o ticăloşie - atacarea din interior, încă de la sfârşitul lui 2004, a lui Ion Iliescu - nu putea continua altfel. Acest grup n-a produs nimic bun pentru pentru stânga românescă ori pentru partid".

Ioan Rus s-a mulţumit să declare, pentru ZIUA de CLUJ, că aceste rânduri îl descalifică pe senatorul de Mehedinţi

Remus Lăpuşan nu a putut fi contactat, însă Aurelia Cristea a dat o replică la acuzaţiile lui Liviu Dragnea. Ministrul pentru Dialog Social a explicat că e şi vina centrului şi a lăsat să se înţeleagă că nu îşi asumă scorul de la Cluj-Napoca, deoarece conduce organizaţia de prea puţin timp.

"Nu e nimic greşit în ceea ce a spus domnul Dragnea. Este normal să facem o analiză, am cerut şi eu acest lucru, să vedem ce ne este imputabil nouă şi ce este imputabil celor de la centru. Nu cred că a fost o chestiune de strategie. E greu să recuperezi într-un timp scurt ceea ce nu s-a făcut de atâta timp. Prefer să discutăm însă în interiorul partidului, nu în presă", a spus Cristea.

Aurelia Cristea conduce PSD Cluj-Napoca din 5 iulie, după ce în prealabil, începând cu 26 ianuarie, fusese copreşedinte al organizaţiei municipale, alături de Alexandru Cordoş şi Valentin Cuibus. Cei trei au venit pe fotoliul lăsat liber de Mircea Jorj.

 

Comenteaza