CNMT: Nota 4 pentru proiectul legii minorităţilor

CNMT: Nota 4 pentru proiectul legii minorităţilor
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania dă nota 4 proiectului de lege a statutului minorităţilor naţionale. "Nu trece. Dar cu puţin efort ar putea primi nota 7-8", spun reprezentanţii consiliului.


">

Proiectul legii privind statutul minorităţilor naţionale este "o problemă majoră pentru noi", spune preşedintele CNMT. "Legea s-a născut în atelierele UDMR, în 2005. Noi credem în primul rând că trebuie să realizăm un numitor comun al forţelor politice maghiare privind acest proiect, poziţie care din păcate nu s-a întâmplat n şase ani de când proiectul este rătăcit pe coridoarele Camerei Deputaţilor. Nu au fost suficienţi şase ani pentru o dezbatere sinceră, eventual un consens înrte minorităţile naţionale", a arătat acesta, acuzând "înţelegeri de camarilă" şi că soluţia acestei legi "nu va fi corespunzătoare ci va naşte conflicte".


"Din păcate e dublu discriminatoriu acest proeict: discriminează minorităţile faţă de majoritate pentru că impune condiţii severe, şi respectiv discriminează organizaţiile care se vor înfiinţa faţă de cele existente deja. Cei care sunt în copac nu vor ca alţii să vină lângă ei", a explicat preşedintele CNMC. Aceasta este o "filosofie de mahala", arată acesta, acuzând că organizaţiile minorităţilor doresc să menţină monopolul politic.

"Dăm nota 4 proiectului, nu trece acest proiect. Culmea e că cu nişte mici modificări ar putea ajunge la 7-8. Eu cred că acest proiect, în condiţiile politice actuale, ar trebui să primească cel puţin 8 ca noi să considerăm că e al nostru şi nu e impus de majoritate", a conchis acesta.

Etichete
Comenteaza