Coaliția a ajuns la un acord: Premierul și miniștrii nu îşi vor mai spăla rufele murdare în public

Coaliția a ajuns la un acord: Premierul și miniștrii nu îşi vor mai spăla rufele murdare în public
| Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Liderii coaliției au semnat marți seară un nou acord în urma crizei declanșate de revocarea fostului ministru al Sănătății. Acestta prevede că membrii guvernului nu vor mai avea „poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului”.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat marți seară noul acord al coaliției de guvernare, în urma crizei politice izbucnite după demiterea de către premierului Florin Cîțu (PNL) a ministrului sănătății Vlad Voiculescu (USR PLUS).

Documentul, care se numește „Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”, stabilește, de asemenea, că, înainte de a mai revoca un ministru, șeful guvernului va informa partidul care a propus ministrul respectiv, iar propunerea va fi dezbătută în coaliție.

Coaliția va avea de acum ședințe în fiecare luni, „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”. În privința colaborării în Parlament, acordul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide, a transmis Digi24. 

Campania de vaccinare rămâne prioritate a guvernului, iar datele vor fi comunicate public. Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.

"Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista", prevede documentul.

Coaliția merge înainte cu Florin Cîţu ca premier, iar în cursul zilei de miercuri va propune un nou ministru al Sănătăţii. Totodată, coaliția a creat şi un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului din care fac parte: Ludovic Orban, președintele PNL, Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS şi Kelemen Hunor, președintele UDMR (RMDSZ).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza